Glas Javnosti

U Španiji izmerene veoma visoka temperatura za ovo doba godine

Svet
Autor: Glas javnosti

Španija se tokom sedmice suočava sa rekordnim porastom temperature jer se očekuje do 40 stepeni Celzijusovih.

Španska Meteorološka agencija "AEMET" navodi da se vreli talas dešava u vreme dugotrajne suše i da rast temperature uzrokuje dolazak veoma tople i suve vazdušne mase iz Afrike.

"Ova vansezonski visoka temperatura uobičajena je za letni period i previsoka je za ovo doba goidne", ističe u saopštenju "AEMET" uz upozorenje da će temperatura biti između 38 i 40 stepeni Celzijusovih u dolini Gvadalkivir na jugu Španije, gde je i grad Kordoba.


To će biti najviša temperatura izmerena u aprilu od početka merenja u Španiji 1961. godine.

Prethodni temperaturni rekord za ovaj mesec bio je 37,4 stepena izmeren u regionu Mursija na istoku Španije 9. aprila 2011. godine.

Portparol "AEMET" Ruben del Kampo, istakao je da će zbog neuobičajeno visokih temperatura, veliki deo zemlje biti izložen riziku od izbijanja šumskih požara.

Vlada je u regionu Madrida objavila poseban plan akcije, uključujući mere kojima će se omogućiti školama da prilagode svoje vremenske rokove visokoj temperaturi, i da se osigura adekvatno rashlađivanje zdravstvenih centara.


Prema tom planu, u Madridu će otvoreni bazeni biti pušteni u rad mesec dana ranije nego što je uobičajeno sredinom maja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR