Glas Javnosti

U bolnici u Barseloni transplantacija pluća se obavlja pomoću robota

Svet
Autor: Glas javnosti

U bolnici u Barseloni transplantacija pluća se obavlja pomoću pionirske tehnike sa robotom i novog pristupnog puta koji više ne zahteva odvajanje rebra i otvaranje grudnog koša, saopštili su danas stručnjaci sa te klinike.

Hirurzi u univerzitetskoj bolnici "Val dHebron" u Barseloni koristili su robot sa četiri ruke nazvan "Da Vinči" da se preseče mali deo pacijentove kože, tkiva i mišića za uklanjanje oštećenih pluća i ubacivanje novih, kroz rez od osam centimetara u donji deo grudne kosti, neposredno iznad dijafragme.

Nova procedura je manje bolna za pacijenta zbog toga što se rana lako zatvara u odnosu na tradicionalnu metodu koja zahteva rez od 30 centimetara i veoma delikatan postoperativni period, rekli su medicinski stručnjaci.


- Verujemo da je to tehnika koja će poboljšati kvalitet života pacijenata, post-operativnog perioda i smanjiti bolove. Nadamo se da će se ova tehnika na kraju proširiti na više centara - rekao je novinarima šef Odeljenja toraksalne hirurgije i transplantacije pluća u "Val d’Hebronu".

Taj pionirski postupak sa robotom do sada se koristio samo za lečenje karcinoma pluća.

Prema podacima španskog Ministarstva zdravlja, ta zemlja je globalni lider u transplantaciji organa, sa prosečno sedam donora i 15 transplantacija dnevno u 2022. godini.

Glas javnosti/Tanjug

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR