Glas Javnosti

"TIGROVIMA" NA PUTINA! Ovo je Bajdenov plan za ruskog predsednika: Sastanci su TAJNI

Svet
Autor: Glas javnosti

"Tigar" ima zadatak da pripremi SAD u slučaju da se Rusija reši za upotrebu hemijskog, biološkog i nuklearnog oružja, piše Njujork tajms.

Bela kuća je formirala radnu grupu koju čine zvaničnici nacionalne bezbednosti sa zadatkom da pripremi Sjedinjene Američke Države i njene saveznike za slučaj da predsednik Rusije Vladimir Putin u Ukrajini, a možda i drugde, reši da upotrebi hemijsko, biološko i nuklearno oružje, piše Njujork tajms (The New York Times).

Prema rečima nekoliko zvaničnika uključenih u grupu kodnog naziva "Tigar", njeni članovi traže i moguća rešenja za slučaj da Putin i ruske snage uđu na teritoriju neke od članica Severnoatlantskog saveza (NATO) kako bi napale konvoje koji Ukrajini dostavljaju oružje i humanitarnu pomoći.

"Tigrovi" se sastaju tri puta nedeljno, njihovi su sastanci tajni, a na njima se raspravlja i kako bi trebalo reagovati na potencijalno širenje rata u Ukrajini na Moldaviju i Gruziju i kako pripremiti Evropu za novi izbeglički talas koji bi mogao biti veći od bilo kojeg viđenog tokom poslednjih par decenija.

Planovi koje pripremaju "Tigrovi" biće jedna od glavnih tema samita Alijanse koji se održava u četvrtak u Briselu. To će biti prvi sastanak lidera NATO otkako je Putin naredio napad na Ukrajinu. Na sastanku neće biti dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, a neće moći da prisustvuju ni savetnici i pomoćnici političara.

O Putinovoj spremnosti da Ukrajinu napadne najsmrtonosnijim oružjem u svom arsenalu raspravljalo se pre mesec dana kao o teorijskoj mogućnosti, ali danas je situacija drugačija. Sukobi Rusa i Ukrajinaca ušli su u 28. dan, a Rusija nije ostvarila premoćnu pobedu kakvu je priželjkivala. Kako se zbog toga već okrenula bombardovanju stambenih zgrada, Zapad se mora pripremiti za slučaj da će Putin Ukrajinu udariti još jače, prenosi Jutarnji.hr.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u sredu je prvi put rekao da bi upotreba oružja za masovno uništenje, čak i ako bi bilo upotrebljeno u granicama Ukrajine, mogla imati "strašne posledice" za stanovnike zemalja članica NATO te da je stoga izuzetno važno da se pripremi za takav razvoj situacije. Stoltenberg je tokom konferencije za medije govorio o otrovnim oblacima koji bi se nakon potencijalnog ruskog udara na Ukrajinu oružjem za masovno uništenje mogli nadviti nad zemljama koje se graniče s Ukrajinom. Trenutno se raspravlja bi li se kolateralna šteta koju bi izazvao takav napad smatrala "napadom" na NATO.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR