Glas Javnosti

Švajcarci, uprkos sankcijama, uvoze plemeniti metal od Rusa

Svet
Autor: Glas javnosti

Obim trgovine između Rusije i Švajcarske porastao je otkako su uvedene sankcije zbog rata u Ukrajini, a pritom su te sankcije imale za cilj da izoluju Moskvu.

O ovome je prošle nedelje izvestio list Tages Anzeiger, pozivajući se na podatke švajcarske carine.

Otkriveno je da je švajcarski izvoz, u kojem dominiraju farmaceutski proizvodi, porastao za 19 odsto, dok je uvoz iz Rusije od početka godine skočio za 54 odsto. Ovako značajan rast ruskog izvoza je, navodno, posledica povećanja isporuka zlata, koje je predmet posebnih sankcija u Švajcarskoj, piše RT. 

U avgustu se ta zemlja pridružila ograničenjima EU, koja zabranjuju trgovinu ruskim zlatom i proizvodima od zlata, što je očigledno imalo mali uticaj na uvoz vrednog plemenitog metala iz Rusije, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, sredinom 2022. Velika Britanija, SAD, Japan i Kanada zabranili su uvoz ruskog zlata.

EU je u julu usvojila svoj sedmi paket sankcija nametnutih Rusiji, koji uključuje zabranu „direktne ili indirektne kupovine, uvoza ili transfera zlata i zlatnog nakita“ poreklom iz Rusije, kao i zabranu izvoza iz Rusije u blok. Ograničenja su takođe usmerena na izvoz zlatnih predmeta prerađenih u trećoj zemlji, dodaje se.

Prema podacima švajcarske carinske službe, u novembru je iz Rusije stiglo 6,4 tone zlata u vrednosti od 344 miliona franaka (370 miliona dolara). Identitet kupca je, međutim, ostao nepoznat prenosi bizportal.rs

Veliki deo zlata je, navodno, ušao u Švajcarsku, koja je i sama glavni globalni centar za preradu plemenitog metala, preko trećih zemalja i iz Dubaija. U međuvremenu, Švajcarsko udruženje proizvođača i trgovaca plemenitim metalima izjavilo je za pomenute novine da „ne posluje sa ruskim zlatom“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR