Glas Javnosti

RUSI SPREMAJU UBICE TENKOVA: Otkriven plan za borbu protiv moćnog oružja koje Ukrajini šalju saveznici! (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija okuplja i obučava jedinice koje su nazvane „lovci na tenkove“ za borbu protiv modernog oklopnog vozila koji su Ukrajini dali njeni zapadni saveznici, rekao je zvaničnik koji je razgovarao za ruske državne medije.

Jevgenij Arifulin, koji vodi centar za vojnu obuku u Rusiji, rekao je u nedelju TV kanalu Zvezda u vlasništvu Kremlja da je zamenik ruskog ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov naredio stvaranje ovih takozvanih „lovca na tenkove“ ili „ubica tenkova“.

Ukrajina je nedavno dobila tenkove Challenger 2 iz Ujedinjenog Kraljevstva i nemačke tenkove Leopard 2, kao i oklopne kamione Cougar i borbena vozila Striker iz Sjedinjenih Država. Očekuje se da će snage ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog takođe dobiti američke tenkove Abrams kasnije ove godine, nakon što su SAD u martu objavile da će poslati starije modele M1-A1 jer će novoj verziji tenkova biti potrebno godinu dana ili više da stigne na bojište.

„Ovo je obimni, sistemski posao koji se sprovodi na državnom nivou“, rekao je Arifulin televiziji Zvezda, a prenosi

„Znamo sve snage i slabosti (tenkova) i obučavamo osoblje (za borbu protiv vozila).



RT je izvestio da je Arifulin rekao da se „lovci na tenkove“ trenutno obučavaju sa naglaskom na učenju kako da napadnu zapadni oklop. On je takođe navodno rekao da ruska vojska proučava zapadne tenkove koji su nedavno stigli u Ukrajinu, kao i predviđene M1 Abrams za koje se očekuje da će biti isporučeni do jeseni.

Arifulin je za televiziju Zvezda rekao da protivtenkovske jedinice obučavaju veterani instruktori. RT je pisao da je TV Zvezda prenela da grupe lovaca na tenkove čine "mali broj" vojnika naoružanih lanserima navođenih raketa i izviđačkim dronovima.

Gaj Mekardl, glavni urednik stranice Snaga za specijalne operacije (SOFREP), rekao je za Nevsveek da su zapadni tenkovi koji se šalju u Ukrajinu opremljeni reaktivnim oklopom, koji pruža veću zaštitu, „ali nijedan tenk nije neuništiv“.

Ruski „lovci na tenkove“ će verovatno koristiti protivtenkovske sisteme 9M133 Kornet, rekao je Mekardl. On je opisao Kornete kao otprilike ekvivalentne američkom sistemu Javelin koji koriste ukrajinske snage, čiji se projektili lansiraju s ramena, ali koji ima više od dva puta veći efektivni domet, što omogućava da se neprijatelj gađa s veće udaljenosti.


Američki tenkovi Abrams

Mekardl je takođe spekulisao da bi ruske protivtenkovske jedinice „mogle da na kraju koriste municiju sa osiromašenim uranijumom, iako su oštro kritikovali Zapad što namerava takvo oružje da šalje u Ukrajinu.

Još od početka invazije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu prošlog februara, zvaničnici Kremlja su upozoravali zapadne zemlje da bi snabdevanje Kijeva oružjem poput tenkova moglo dovesti do eskalacije sukoba.

Nakon što je Bajdenova administracija preokrenula kurs od prvobitnog oklevanja da Ukrajini obezbedi tenkove Abrams, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov osudio je tu odluku u komentarima datim novinarima krajem januara.


Ruska meta: Nemački tenkovi Leopard 2

Prema Rojtersu, Peskov je američki plan snabdevanja Ukrajine tenkovima Abrams nazvao „katastrofalnim“ pre nego što je dodao da će tenkovi „goreti kao i svi ostali“.

Međutim, Mekardl je rekao da mu javno saopštenje o novim „lovcima na tenkove” ​​ukazuje „da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog tenkova koje Zapad šalje Ukrajini”.

Zelenski je, u međuvremenu, javno zahvalio zapadnim saveznicima na snabdevanju tenkova, dok je pozvao da se pošalje još. Kako prenosi Bi-Bi-Si, ukrajinski lider je tokom obraćanja krajem januara rekao da njegova nacija „mora da formira takve tenkovske snage, takve snage slobode da se tiranija više nikada neće podići nakon što udari”.

Glas javnosti/Kurir




BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR