Glas Javnosti

NAJK JE PODBACIO Kreće rezanje troškova celih dve milijarde dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Svetski gigant u domenu sportske opreme, Najki (Nike), u četvrtak je predstavio planove za smanjenje troškova – i to u iznosu od 2 milijarde dolara u naredne tri godine, jer je smanjio izglede za prodaju.

 Akcije Najkija su pale za oko 12 odsto u pretprodajnom trgovanju u petak, izvestio je CNBC.  

Deonice ove američke kompanije su, inače, u 2023. porasle za 4,7 odsto do zatvaranja u četvrtak, što je znatno zaostajalo za dobitkom „S&P 500“ indeksne korpe za ovu godinu.

Najki sada očekuje da će prihodi prijavljeni tokom cele godine porasti za približno 1 odsto, u poređenju sa prethodnim predviđanjima da će biti „srednje jednocifrene brojke“. U tekućem kvartalu, koji uključuje drugu polovinu praznične šoping sezone, gigant očekuje da će prijavljeni prihod biti blago negativan, zbog poređenja sa prethodnim godinama. 

– Gledajući unapred, uticaj ovih rizika postaje jasniji – rekao je šef finansija Metju Frend, u razgovoru sa analitičarima.


Nova perspektiva odražava povećani makroekonomski vetar.

Kao deo svog plana za smanjenje troškova, Najki je rekao da nastoji da pojednostavi svoj asortiman proizvoda, poveća automatizaciju i upotrebu tehnologije, i da takođe uprosti celokupnu organizaciju smanjenjem nivoa upravljanja.

Planira i da reinvestira uštede koje dobije od tih inicijativa – u podsticanje budućeg rasta, ubrzavanje inovacija i podsticanje dugoročne profitabilnosti.

– Dok očekujemo mekši izgled prihoda u drugom polugodištu, ostajemo fokusirani na snažno ostvarenje bruto marže i disciplinovano upravljanje troškovima – rekao je Frend u saopštenju za javnost.

Taj plan će koštati kompaniju između 400 i 450 miliona dolara troškova restrukturiranja pre oporezivanja, a rashodi se, uglavnom, odnose na otpremnine za zaposlene.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR