Glas Javnosti

Na ovoj plaži zabeleženo je duplo više smrtnih slučajeva od proseka

Svet
Autor: Glas javnosti

Mladi surfer ispričao je nedavno kako ga je napala ajkula na popularnoj plaži na Floridi. Ono što je posebno privuklo pažnju javnosti jeste to što je u pitanju Nju Smirna Bič, odnosno plaža na istočnoj obali na kojoj je samo prošle godine prijavljeno 17 napada ajkula, što je skoro duplo više od proseka.

Ova plaža poznata je još i kao "svetska prestonica napada ajkula".

Serija napada

Prošlog septembra, 16-godišnji surfer Dojl Nilson završio je sa devet šavova usled napada ajkula, a već u martu zabeležen je napad na muškarca koji je bio u vodi do pasa i pecao.

Fotoreporter Sem Skribner uspeo je da snimi napad na Nilsona.Surfer je mislio da ga je udario drugi surfer i nije shvatio šta se desilo sve dok ljudi nisu počeli da viču da izađe iz vode.
Ajkula je takođe napala i 13-godišnju devojčicu iz Orlanda, a zatim i 48-godišnjeg Lejka Vorta, koji je sedeo na svojoj dasci za surfovanje.

Prošle godine, 22-godišnjeg surfera Brendona Bonkora ajkula ujela za stopalo, srećom, završio je u bolnici sa povredama i čeka oporavak.

International Shark Attack File (ISAF) je saopštio da se napadi kod Nju Smirna Bič događaju se češće nego bilo gde drugde na svetu, ali uglavnom nisu najteži.

Stručnjaci smatraju da je to mesto primamljivo morskim predatorima zbog velikog broja riba mamaca koje plima dovede, zajedno sa ajkulama.

Takođe smatraju da su napadi ajkula 10 puta verovatnija pojava na toj plaži nego bilo gde u svetu.

Koje su šanse da vas napadne ajkula?

Komisija za očuvanje riba i divljih životinja Floride preporučuje da kupači treba da plivaju u grupama, jer su veće verovatnoće da ajkula napadne osobu koja pliva sama. Takođe savetuju da se pliva u ograđenim delovima i da se izbegava plivanje noću i tokom sumraka, jer su tada ajkule najaktivnije.

Ajkule takođe imaju tendenciju da love kod pristaništa, jer tu ima dosta riba.

„Poznato je da ajkule napadaju ljude kad su zbunjene ili radoznale. Ako vidi čoveka kako prska u vodi, može da pokuša da istraži, što onda dovodi do napada“, naveli su iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Da li ajkule razlikuju plen?

Naučnici su sproveli i brojna istraživanja oko pitanja da li ovi morski predatori mogu da razlikuju boje i svoj plen.

Mišljenje da određene boje mogu da privuku ajkule gotovo je postalo mit i spominje se kad god se dogodi neki napad.

Veliki broj napada zabeležen je u junu i julu ove godine, što je dovelo do pitanja šta bi moglo da stoji iza tih incidenata. Neki naučnici smatraju da su ajkule napale plivače, jer su ih zamenile za ribe.

Ajkule imaju čula koja deluju skoro natprirodno u poređenju sa ljudskim – mogu da detektuju kapljicu krvi u koncetraciji od jedan prema milion, a mogu da osete kretanje u vodi preko senzora koji prolaze kroz njihovo telo.

Istaknuti naučnik Sem Gruber je rekao da ajkule mogu da razlikuju svetle i tamne boje. Prema njegovim rečima, to se posebno odnosi na velike bele ajkule – one mogu da vide više detalja i da bolje razaznaju boje.

Istraživanja o napadima velike bele ajkule otkrila su da ona napada u uslovima mutne vode. Nedavna studija, koju su vodili Hart i marinski biolog Laura Rajan, pokazala je da ajkula u takvim uslovima teško razaznaje oblik i kretanje plena i uprkos tome napada. Veliku ulogu ima i kontrast boja.

Pojedini surferi su odlučili da svoje daske jarkih boja zamene crno-plavim kako ne bi privukli pažnju ajkula. Hart kaže da, iako ajkule možda neće moći da razlikuju nijanse svetlih boja, smanjenje kontrasta sa bojom okeana može da pomogne. Ali, za ajkule koje napadaju odozdo, kao što je velika bela ajkula, silueta daske za surfovanje na površini i dalje privlači pažnju.

Naučnik Gevin Nejlor smatra da boja kupaćih kostima možda i nije toliko važna kao što su satovi, tako da je savet stručnjaka da pri ulasku u vodu, plivači skinu nakit.


Glas javnosti/N07S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR