Glas Javnosti

NA ANDIMA IZMERENO 37 STEPENI CELZIJUSA! OVO PREDSTAVLJA VELIKO UPOZORENJE

Svet
Autor: Glas javnosti

Zimsko toplotni talas na Andima je predznak za stvari koje dolaze, upozoravaju naučnici! Poremećaji klime izazvani ljudskim faktorom i El Ninjo podižu temperaturu u planinama na 37 stepeni Celzijusa.

Izuzetna zimska vrućina na Andima u Južnoj Americi porasla je na 37 stepeni Celzijusa, što je navelo lokalne naučnike da upozore da najgore možda tek dolazi jer klimatski poremećaji uzrokovani ljudskim faktorom i El Ninjo izazivaju pustoš u regionu.

Toplotni talas u centralnim čileanskim Andima topi sneg ispod 3.000 metara, što će imati negativne efekte na ljude koji žive u dolinama koji zavise od otopljene vode tokom proleća i leta.

Utorak je verovatno bio najtopliji zimski dan u severnom Čileu u poslednje 72 godine, kaže Raul Kordero, klimatolog sa Univerziteta u Groningenu, koji je rekao da je 37 stepeni  zabeleženo na stanici Vicuna Los Pimientos u regionu Kokimbo izazvan kombinacijom globalnog zagrevanja, El Ninjo i istočni udari vetrova, meštanima poznati kao Teralni vetrovi koji donose toplo i suvo vreme.

Desetine meteoroloških nadzornih stanica na više od 1.000 metara nadmorske visine beleže temperature iznad 35 stepeni Celzijusa zimi.
Poremećaji klime izazvani ljudskim faktorom i El Ninjo podižu temperaturu u planinama na 37 stepeni Celzijusa



Kordero je rekao da je neobična vrućina na ovoj nadmorskoj visini zabrinjavajuća. „Glavni problem je kako visoke temperature pogoršavaju suše (u istočnoj Argentini i Urugvaju i ubrzavaju topljenje snega.)

Nedostatak vode je već ozbiljan problem u i oko glavnog grada Urugvaja, Montevidea, gde rezervoari presušuju, a voda iz slavine više nije za piće.

Južna Amerika je pretrpela jedan od najtoplijih perioda od januara do jula u istoriji. Čile je bio među najteže pogođenim zemljama sa požarima na početku godine i sada sa produženim sušama. Kordero je rekao da je Santjago već u svom devetom toplotnom talasu od januara i da se očekuje da će oboriti godišnji rekord od 10 toplotnih talasa. 

Markos Andrade, direktor atmosferske fizike na Univerzitetu gradonačelnika San Andresa u La Pazu, rekao je da je Andska visoravan u Boliviji i Peruu takođe iskusila „neobično“ vreme od početka godine.

„U Punu, sa druge strane jezera Titikaka, imali su najsušniji januar . U maju smo imali nevreme sa 20% uobičajenih godišnjih padavina“, rekao je on. „Zima je takođe bila neobično topla. Oborili smo temperaturne rekorde u nekim delovima zemlje.”



On je izrazio zabrinutost da bi još gore moglo uslediti kako se južna hemisfera približava svom letu. „El Ninjo obično dostiže vrhunac na kraju godine. Mislim da još nismo videli pune efekte."

Toplotni rekordi oboreni su u nekoliko gradova u Brazilu, Argentini i Urugvaju. Karla Beltran, konsultant za životnu sredinu, rekla je da je ove godine Buenos Ajres takođe zabeležio najvišu temperaturu od 38,6C 11. marta, dok je grad Mercedes u Urugvaju dostigao novi maksimum od 40,5C.

Ona je rekla da je toplotni talas u skladu sa najnovijim izveštajem Međuvladinog panela za klimatske promene, koji je primetio da je južni deo Južne Amerike posebno osetljiv na epizode visokih temperatura. Studije su pokazale da će severna Južna Amerika, uključujući region Amazona i obalu Pacifika do pustinje Atakama, iskusiti češće i intenzivnije toplotne talase. „Sa dolaskom fenomena El Ninjo, očekuje se da će u narednim godinama ovaj region pretrpeti porast ionako visokih temperatura, zbog čega će biti neophodno preduzeti mere prilagođavanja kako bi se izbegli smrtni slučajevi i veće katastrofe“, rekla je ona.

Čiko Geleira, profesor klimatologije i okeanografije na Federalnom univerzitetu Rio Grande do Sul i zamenik direktora brazilskog Polarnog i klimatskog centra, rekao je da su trendovi zabrinjavajući. „Bez sumnje, rekordi maksimalne temperature zimi u Čileu i, donekle, u Južnoj Americi su netipični“, rekao je on.

„Sistemi visokog pritiska su intenzivnije i upornije anomalije na južnoj hemisferi, koje izazivaju advekciju toplog vazduha i direktno generišu temperaturne ekstreme. Ovaj visoki pritisak će se zadržati i intenzivirati u narednim decenijama sa klimatskim promenama.

Glas javnosti/The Guardian 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR