Glas Javnosti

"MAŠINA ZA UBISTVO": Švajcarska odobrila 3D EUTANAZIJU, u smrt iz kapsule, a ova evropska zemlja dozvoljava i DECI (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Laka ili bezbolna smrt, ili namerno okončanje života osobe koja boluje od neizlečive ili bolne bolesti na njen zahtev, zove se eutanazija.

Juče je Švajcarska, koja je već poznata kao zemlja u kojoj je moguće izvršiti takozvano potpomognuto samoubistvo, otišla korak dalje, predstavivši 3D štampanu kapsulu namenjenu upravo tom činu. 

"Mašina za samoubistvo", nazvana "Sarko", prošla je sve potrebne zakonske provere u Švajcarskoj i trebalo bi da sledeće godine uđe u upotrebu, naveli su njeni tvorci.

Pacijenti koji znaju da ih čeka kraj i koji nemaju izgledne šanse za preživljavanje, u pojedinim zemljama dobijaju priliku da na onaj svet odu bezbolnije nego što je to inače slučaj s terminalnim bolestima.

Postoje četiri glavne vrste eutanazije, odnosno aktivno, pasivno, indirektno i samoubistvo uz pomoć lekara.

Aktivna eutanazija podrazumeva direktnu primenu smrtonosne supstance na pacijenta s milosrdnom namerom, na primer, ubrizgavanje pacijentu smrtonosne doze leka.

Pasivna eutanazija je namerno puštanje pacijenta da umre tako što mu se uskraćuje veštačko održavanje života, kao što je respirator ili cev za hranjenje.

Samoubistvo uz pomoć lekara legalno je u nekim zemljama, pod određenim okolnostima, uključujući Belgiju, Kanadu, Luksemburg, Holandiju, Novi Zeland, Španiju, Švajcarsku i delove Sjedinjenih Država (Kalifornija, Kolorado, Havaji, Mejn, Montana, Nju Džerzi, Novi Meksiko, Oregon, Vermont, Vašington...).

Broj zemalja koje su legalizovale eutanaziju ili pomogle u tom procesu pod strogim uslovima stalno raste.

Zemlje koje su legalizovale eutanaziju:

Švajcarska

Verovatno je prva zemlja koja je pokrenula tu ideju, a dozvoljava samoubistvo uz pomoć lekara bez minimalne starosne granice, dijagnoze ili simptoma.

U 2018. godini, 221 osoba je otputovala u švajcarsku kliniku "Dignitas" radi asistiranog samoubistva. Od toga, njih 87 je bilo iz Nemačke, 31 osoba je bila iz Francuske i 24 iz Velike Britanije.

Oko 1,5 odsto smrtnih slučajeva u Švajcarskoj rezultat je asistiranih samoubistava.

Holandija 

Eutanazija i potpomognuto samoubistvo su legalni u Holandiji u slučajevima kada neko doživljava nepodnošljivu patnju i nema šanse da mu se stanje poboljša. Ne postoji uslov za smrtno bolesne, niti postoji obavezan period čekanja.

U oktobru 2020. holandska vlada je odobrila planove za omogućavanje eutanazije za smrtno bolesnu decu uzrasta od jedne do 12 godina. Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će promena pravila sprečiti da neka deca "pate beznadežno i nepodnošljivo". Za osobe mlađe od 16 godina potrebna je saglasnost roditelja.

Postoje različite provere koje se moraju preduzeti pre nego što se odobri pomoć u umiranju. Lekari koji razmišljaju o tome da dozvole asistirano umiranje moraju se konsultovati sa najmanje još jednim nezavisnim lekarom kako bi potvrdili da pacijent ispunjava neophodne kriterijume.

Španija

U martu 2021. Španija je omogućila ljudima da u nekim okolnostima okončaju sopstveni život.

Zakon dozvoljava odraslima sa "ozbiljnim i neizlečivim" bolestima koje izazivaju "nepodnošljivu patnju" da odluče da okončaju svoj život. Punoletna osoba mora biti državljanin Španije ili da legalno u njoj boravi i mora da bude "potpuno svesna" kada podnese zahtev, koji se mora dva puta dostaviti u pisanoj formi.

Pre usvajanja zakona, pomaganje nekome da umre u Španiji bilo je kažnjivo kaznom do deset godina zatvora.

Belgija

Belgija dozvoljava eutanaziju i asistirano samoubistvo za one sa nepodnošljivom patnjom i bez izgleda za poboljšanje stanja. Ako pacijent nije smrtno bolestan, postoji period čekanja od mesec dana pre nego što se može izvršiti eutanazija.

Belgija nema starosno ograničenje za decu, ali ona moraju da imaju terminalnu bolest da bi ispunila kriterijume za odobrenje.

Luksemburg

Potpomognuto samoubistvo i eutanazija su legalni u Luksemburgu za odrasle. Pacijenti moraju imati neizlečivo stanje sa stalnom, nepodnošljivom psihičkom ili fizičkom patnjom, takođe, bez izgleda za poboljšanje.

Kanada

U martu 2021. godine Kanada je proširila svoj zakon o asistiranom umiranju. Sada su odrasli sa ozbiljnom i neizlečivom bolešću u poodmakloj fazi koji pate u mogućnosti da traže smrt uz medicinsku pomoć – čak i ako ne umiru.


Ranije je zemlja dozvoljavala samo eutanaziju i pomoć u samoubistvu za odrasle osobe koje pate od "teških i nepopravljivih stanja", čija je smrt "razumno predvidljiva".

Smrtni slučajevi uz pomoć medicinske pomoći činili su 1,89 odsto svih smrtnih slučajeva u Kanadi u 2019. godini.

Kolumbija

Kolumbija je bila prva latinoamerička zemlja koja je dekriminalizovala eutanaziju 1997, a prva takva smrt dogodila se 2015. godine.

Ustavni sud Kolumbije je u julu 2021. proširio zakon o eutanaziji ili asistiranoj smrti da bi uključio slučajeve neterminalne bolesti.

suicid-g123c53f22_1920 

Eutanazija u Srbiji?

Kada je reč o Srbiji, eutanazija je ilegalna, međutim, postoji Nacrt građanskog zakonika u Srbiji koji nije usvojen.

Predviđao je "ubistvo iz milosrđa", koje može da traži isključivo sam pacijent, a u slučaju gde osoba nije sposobna da donese odluku (komatozno stanje), to bi činila porodica.

Pravo na milosrdno ubistvo imaće isključivo pacijenti u terminalnim fazama oboljenja, kod kojih ne postoji nikakva šansa za izlečenje. Prema odredbama Građanskog zakonika, svaka zloupotreba najstrože će se kažnjavati, a odgovorna lica biće krivično gonjena, piše u planu iz 2019. godine.

- Eutanazija, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti, ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uslovi. Zloupotreba prava na eutanaziju radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi predstavlja osnov za krivičnu odgovornost - navodi se u članu 86 Građanskog zakonika.

Koliko košta asistirano samoubistvo?

Jedna švajcarska klinika koja je prva počela da realizacije asistirana samoubistava zahteva između 15.000 i 20.000 evra za čitav postupak. Uglavnom sve traje nekoliko dana, a pacijent dobija vrhunsku negu i ispunjenje svih želja, nešto nalik zatvorskom sistemu smrtne kazne.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR