Glas Javnosti

EU traži od Poljske objašnjenje SKANDALA "keš pa viza"!

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija poslala je pismo Poljskoj tražeći „pojašnjenja“, usred izveštaja da su poljski zvaničnici umešani u navodni skandal sa gotovinom za vize.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske i poljski konzulati optuženi su za učešće u široko rasprostranjenoj ilegalnoj šemi preko koje su migrantima iz Afrike i Azije izdavane poljske vize u zamenu za velike sume novca.


Pošto je Poljska članica šengenskog prostora bez pasoša, vize koje izdaje ova zemlja omogućavaju vlasnicima slobodan pristup u 27 država članica Evropske unije, kao i u Švajcarsku i Islandu.



Optužbe bi mogle dodatno da pogoršaju evropske tenzije oko snabdevanja žitom, što je dovelo do toga da Poljska kaže da više neće slati oružje Ukrajini, a da Kijev podnese tužbe protiv tri zemlje članice EU, uključujući Poljsku.


Brisel „veoma pažljivo prati nedavne medijske izveštaje o ovim navodnim slučajevima prevare i korupcije“, rekla je portparolka Evropske komisije Anitta Hiper.

„Ovi navodi su veoma zabrinjavajući i dovode do pitanja u vezi sa poštovanjem zakona EU“, rekao je Hiper u saopštenju od srede. „Zbog toga je komesar (Ilva) Johanson napisala pismo poljskim vlastima da traži pojašnjenje.



Johansonova je poslala dopis u kome je navela od nekoliko „set detaljnih pitanja“ i zatražila od poljskih vlasti da odgovore do 3. oktobra, rekao je Hiper.


„Dakle, računamo na poljske vlasti da pruže potrebne informacije Komisiji i da istraže ove navode“, dodao je Hiper. Poljsko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je navode da je ministarstvo „uvezlo stotine hiljada migranata iz muslimanskih zemalja i Afrike“.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u poslednjih 30 meseci izdato 1.951.000 nacionalnih i šengenskih viza.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR