Glas Javnosti

ŠVEĐANI ISPRED SVIH: TAXI im dovozi testove na KORONU!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Šveđani koji važe za jednu od najnaprednijih nacija na svetu, nisu razočarali ni kada je reč o naprednim tehnikama testiranja na kovid. Naime, testiranje sada funkcioniše tako što svakom ko oseti simptome Kovida 19 taksijem stiže test na kućnu adresu, a rezultati su gotovi posle jednog dana.

Sputnjik prenosi, imajuću u vid u situaciju na samom terenu, da se na dnevnom nivou između 200 i 300 novozaraženih, ali da se broj umrlih smanjuje.

„Kolektivni imunitet se stekao, ne zna se tačan odnos, ali otprilike je 50 posto zaraženo. Nekih većih posledica nema, smanjuje se broj umrlih. Ranije je broj žrtava bio na dnevnoj bazi išao i do sto, sada je oko 30, 40, menja se iz dana u dan. Ali i dalje su iste mere ostale, jedan i po do dva metra distance, i to je to. Nema nošenja maski i drugih zaštitnih sredstava“, kaže za Sputnjik predsednik Srpskog kulturnog udruženja „Sveti Đorđe“ iz Sedertelja kod Stokholma, Dragan Laban.

Relativan uspeh švedskog modela, sagovornik Sputnjika objašnjava činjenicom da su Šveđani predostrožan i poslušan narod koji nije sklon nepoštovanju pravila i preporuka nadležnih.

„Šveđani u 95 posto slučajeva tačno urade ono što im se kaže. Isto tako i stranci koji žive u Švedskoj. Međutim, ima i onih koji to ne poštuju, ali zato postoje različite komisije koje idu po gradu, a pošto su sada otvorene bašte po kafićima oni gledaju da li se drži socijalna distanca, jedan i po metar između stolova, najviše troje do četvoro ljudi za stolom i slično. Ako se to ne poštuje, dobijaju se kazne, i može da se desi i da zatvore taj objekat“, kaže Laban za Sputnjik.

Posledice korona virusa po ekonomiju ove zemlje, prema njegovim rečima, ne bi ni postojale da industrija nije zavisna od drugih zemalja. Kako kaže, da se na jednom mestu proizvodilo „od igle do lokomotive“, industrija ne bi imala nikakvih gubitaka.

„Nije bilo zatvaranja, ali pošto je industrija dosta zavisna od ostalih zemalja, recimo „Skanija“ je morala da se zatvori na nekih mesec i po dana zato što su fabrike i lageri u Francuskoj, Italiji, Holandiji bili zatvoreni, pa oni nisu  mogli da dobiju rezervne delove kako bi kompletirali kamione. Tako da su, zbog drugih zemalja, morali da zatvore svoju fabriku“.

Laban zaključuje podatkom da je ulazak stranih državljana u Švedsku zabranjen, sa izuzetkom onih koji imaju boravišnu i radnu dozvolu.

(Izvor: Sputnjik)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR