Glas Javnosti

Švajcarci ne otvaraju granice za srpske državljane

Vesti
Autor: Glas javnosti

Savezna vlada Švajcarske saopštila je da će slediti preporuke Saveta EU i od 20. jula otvoriti granice za državljane 13 zemalja, ali se odluka ne odnosi na Srbiju koja ostaje u grupi "rizičnih zemalja".

Predstavnici vlade saopštili su da će od ponedeljka, 6. jula, uvesti desetodnevni karantin za putnike koji iz određenih epidemiološki rizičnih zemalja stižu u Švajcarsku, a da Ministarstvo zdravlja vodi spisak koji se redovno ažurira i koji će u četvrtak biti objavljen.

Ministar zdravlja Alen Berse naveo je kao moguće zemlje na koje bi se odnosio karantin Srbiju i Švedsku, preneli su švajcarski mediji.

Švajcarska je sa spiska rizičnih zemalja skinula Alžir, Australiju, Crnu Goru, Gruziju, Japan, Kanadu, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južnu Koreju, Tailand, Tunis i Urugvaj. Sa spiska su skinute i članice EU koje nisu deo Šengenske zone: Bugarska, Hrvatska, Irska, Rumunija i Kipar.

Savet EU objavio je spisak od 15 zemalja, uključujući i Srbiju, s preporukom članicama da od 1. jula otvore granice za njihove državljane.

Vlada Švajcarske koja nije članica Unije, ali je deo proširenog Šengena, saopštila je da će slediti preporuku Saveta EU, ali da će granični režim biti ublažen tek od 20. jula i da to neće važiti za Srbiju, a samo uslovno važiće za Kinu, ako ona uvede recipročna pravila za Švajcarsku.

Osobe koje u Švajcarsku stignu iz zemalja za koje bude uveden karantin, biće dužne da se po dolasku jave nadležnim kantonalnim vlastima. Vlada je avioprevoznicima i operatorima autobuskih linija naložila da ne prevoze bolesne putnike.

Podsetimo, Slovenija je ranije donela odluku da je za sve putnike iz Srbije obavezan karantin od 14 dana, dok je u Italiju dozvoljen ulazak uz obaveznu samoizolaciju.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR