Glas Javnosti

Sutra odluka EU o otvaranju granica za državljane Srbije

Vesti
Autor: Glas javnosti

Članice Evropske unije su postigle saglasnost da se od 1. jula otvore granice za državljane Srbije, Crne Gore i još dvanaest zemalja sveta, ali će ta odluka zvanično biti usvojena sutra, javio je francuski list „Lezeko“ što su mahom potvrdili i diplomatski izvori EU u Briselu.

Na spisku bi mogli da budu i državljani Kine, pod uslovom da Peking zauzvrat otvori granice za državljane zemalja EU.

„Lezeko“ navodi da se rasprava vodila tokom vikenda sve do danas pre podne, „što je znak složenosti ove mere, ali više diplomatskih izvora tvrda da je sad taj spisak čvrsto usaglašen“.

Postignuta saglasnost je političke prirode i nema zakonsku snagu, ali se veruje da će je poštovati članice EU, u čijoj nadležnosti je upravljanje granicama.

Svake dve nedelje će, kako se napominje, u Uniji biti preispitivano stanje epidemije korona virusa u zemljama kojima će od srede biti otvorene granice EU.

Na spisku država čiji građani mogu putovati od 1. jula u šengenski prostor i celu EU su, pored Srbije i Crne Gore, Australija, Kanada, Japan, Alžir, Gruzija, Maroko, Novi Zeland, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Ruanda i Urugvaj.

Bitno merilo da se državljanina neke zemlje odobri ulazak u EU je da je u njoj epidemiološka situacija vrlo slična ili bolja nego u samoj Uniji. Uz to je postavljena gornja granica da u poslednjih 14 dana novih slučajeva obolelih od korona virusa dnevno ne sme biti više od 16 na 100 hiljada stanovnika.

(Izvor: Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR