Glas Javnosti

SUKOB MILICE ZAVETNICE I MUAMERA ZUKORLIĆA: O Sandžaku, janjičarima i danku u krvi (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić i članica Predsedništva Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski  verbalno su se sukobili tokom gostovanja u jutarnjem programu TV “Prve”.
“Ovo sa dankom u krvi je čista izmišljotina. Tu ne postoje apsolutno nikakvi istorijski pokazatelji. Danak u krvi vam je isto kao školovanje u inostranstvu. Sad hrlite da dobijete američke stipendije, a tad ste hrlili da dobijete osmanske stipendije”, citirala je Đurđevićeva Zukorlićeve reči sa gostovanja na drugoj televiziji, na šta je on odgovorio da “to i sada kaže”.

Zbog ove izjave zavetnica ga je iskritikovala za “nipodaštavanje nečega što je istorijska činjenica”.

“O tome beleže strani istorijski izvori. Benedikt Kuripečić, kao diplomata stranog porekla, je opisivao strahotu majki čiju su djecu odvodili u janjičare, odnosno sprovođenje danka u krvi”, poručila je Đurđevićeva, na šta joj je Zukorlić odgovorio da “očito ne poznaje istoriju”.

Muamer Zukorlić je kazao da su njegove teze o danku u krvi kao svojevrsnom sistemu napredovanja u otomanskoj hijerarhiji naučne, te da je on tu temu izučavao.

Kao osnovu za svoje tvrdnje Zukorlić navodi da, u slučaju da je danak u krvi zaista postojao, nakon 500 godina vladavine Osmanlija ne bi ostao nijedan Srbin.

“Ovo su moje naučne teze, ne političke, i nemojte to brkati. To sam temeljno izučavao. Kada bi bilo tačno sve to što tvrdite o Osmanlijama prema srpskom narodu ovde, za 500 godina ne bi ostao ni jedan Srbin ovdje. Da su oni imali politiku istrebljenja i takvu vrstu torture, znate vi šta je 500 godina, to je ogroman period.

“Ljudi koji su postali uspešni u Istanbulu, odnosno Carigradu, su se zalagali da i drugi pođu njihovim putem i postanu paše ili veziri. Oni su vršili pritisak na porodice, pogotovu na majke. Vi danas imate porodice gde je otac ili deca da idu u Ameriku da studiraju, a majka plače jer joj je žao. Vi možete za 100 godina da od toga napravite tragediju. Ukoliko hoćete objektivno onda ćete izneti i drugu stranu, koliko su Osmanlije izgradile i obnovile manastira”, kazao je Zukorlić.

(izvor: sandzacke.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR