Glas Javnosti

STUDENTI ZA SADA POSTIGLI CILJEVE: Parlament se dogovorio sa Šarčevićem, zahtevi uvaženi!

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Studentski parlament Beogradskog univerziteta postigao je dogovor sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem. Kako si saopštili studenti neće biti iseljeni iz domova, a zaraženi studenti, pored toga što če biti izolovani u posebne objekte, imače priliku da ispite koje su propustili polažu naknadno.

Evo šta su u saopštenju naveli predstavnici studentskog parlamenta:

"Upravo smo završili sastanak sa ministrom prosvete. Ono što će biti usvojeno je sledeće:
1. Studenti neće biti iseljeni iz studentskih domova,
2. Na sledećoj sednici Senata BU predložićemo usvajanje obaveznog dodatnog roka za sve fakultete, kako znamo da neki do sada nisu usvojili ovakav rok tokom ove školske godine. Smatramo da je donošenje ove odluke hitno i da ne sme biti u formi preporuke, niti da se kao i do sada odlaže kao tačka dnevnog reda ovog tela,
3. Studenti koji su zaraženi dobiće priliku da dodatno polažu ispite iz rokova koje su propustili, za šta će se zalagati Ministarstvo,
4. Za srednjoškolce koji će propustiti polaganje prijemnog ispita odluka će biti doneta u narednom periodu, Ministarstvo traži način kako da izađe u susret ovom zahtevu,
5. Broj zaraženih studenata iz studentskih domova u Beogradu na osnovu podataka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata je 49. Studenti koji su zaraženi izolovani su u posebne objekte.
6. Odgovor na produžetak roka boravka u studentskim domovima čekamo, dostavili smo spisak završetka julskog ispitnog roka za sve fakultete Univerziteta u Beogradu."

Foto: Tanjug

Ministar je rekao da će se u ponedeljak znati šta će se dogoditi po tom pitanju ali da svakako niko neće biti oštećen.

A predsednica studentskog parlamenta BU Margareta Smiljanić rekla je da od početka vanrednog stanja razgovaraju sa svim nadležnim za visoko obrazovanje i studentski standard.

Studenti, takođe, traže da im se omogući besplatno testiranje na koronu i lečenje za one koji su zaraženi.

Foto: Tanjug

Zahtevaju i da predstavnici studenata u organizacijama, kao što je Studentski parlament, podnesu ostavku, jer ih ne zastupaju na pravi način.

Ukoliko ovi zahtevi ne budu prihvaćeni u dogledno vreme, saopšteno je da će studenti biti prinuđeni da postave još jedan zahtev, a to je besplatna školarina za narednu godinu.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR