Glas Javnosti

ŠTA RADITI KADA SE RAČUNAR PREGREJE: Ovo su SIMPTOMI na koje treba hitno reagovati!


Autor: Glas javnosti

Danas je svakodnevni život gotovo nemoguće zamisliti bez upotrebe računara. Ipak, i kompjuter kao i svaka druga tehnička sprava podložan je kvarovima i uvek nas glava zaboli kada treba da obavimo neki važan posao a računar neće da se pokrene ili se zablokira.

Preterano visoke temperature mogu naškoditi vašem računaru i skratiti mu radni vek. Zbog toga je dobro znati kad se približavate nivou temperatura koje treba izbegavati.

Kad nas pogodi toplotni talas nisu živa bića jedina koja se s njima teško nose. Elektronski uređaji sadrže više osetljivih komponenti koje nije dobro izlagati visokim temperaturama, na kraće ili duže vreme. Pogledajte koji su to znaci koji će vas upozoriti kada se vaš računar pregreva i saznajte koja je optimalna radna temperatura za njih.

Ako je sve u redu i kako treba biti, vaš računar neće se zagrevati do nivoa na kojem bi to moglo početi da ometa svakodnevno korišćenje. Ali, kako ćete znati da nešto nije u redu? Jedan od većih znakova je usporavanje i/ili „smrzavanje“ računara, naročito ako postane učestalo ili ako više ne možete obaviti ni najosnovnije zadatke.

Kompjuteri imaju bezbednosni sistem koji gasi pregrejane komponente kako bi se izbegla trajna oštećenja. U nekim situacijama zbog toga će celi sistem biti ugašen i neće se ponovno pokrenuti sve dok se ne rashladi u dovoljnoj meri. Takođe, ventilatori zaduženi za hlađenje mogu postati bučniji nego inače jer rade intenzivnije kako bi rashladili matičnu ploču i procesore tako što izbacuju vruć vazduh niz odvod toplote i izvan kućišta.

Normalno je čuti ventilatore kako rade, pogotovo ako izlažete procesor, grafičku karticu, čvrsti disk i druge komponente većim naporima. U računarima s operativnim sistemom Windows možete proveriti šta najviše opterećuje vaš procesor ako otvorite Resource Monitor. Tu ćete aplikaciju naći ako kliknete na Start i ukucate „resource monitor“. Znak za uzbunu može biti ako su ventilatori stalno bučni, ali i ako ih odjednom više ne čujete. Naime, kvar na ventilatoru može biti jedan od razloga zašto se vaš računar počinje da pregreva.

Osim kvara, do problema može doći i ako su pojedine komponente loše postavljene, kao i ako su otvori za izbacivanje toplote blokirani (nakupljenom prašinom, predmetom i tome slično). Temperaturu računara možete pratiti i odgovarajućom aplikacijom.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR