Glas Javnosti

ŠTA KAŽU STRUČNJACI: Evo kako je stvarno eksplodirao mrtvački sanduk u Bečeju!

Vesti
Autor: Glas Javnosti

U četvrtak se na Srpskom pravoslavnom groblju u Bečeju dogodila eksplozija. Naime, eksplodirao je mrtvački sanduk, a kako se navodi, razlog tome bio je suvi led koji su komunalni radnici stavili u sanduk, kako bi se brže ohladilo telo pokojnika. Hemičar objašnjava kako je ovo moguće.

Aleksandar Popović, profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu kaže da je ovako nešto u teoriji moguće zahvaljujući ugljen-dioksidu koji se nalazi u njemu.

Eksplozija koja se dogodila šokirala je javnost, a u incidentu je jedna žena zadobila lakše povrede, nakon što su je pogodili komadići drveta. Aleksandar Popović, profesor hemije, objašnjava kako je eventualno moglo da dođe do ovakve reakcije.

-Moraću da iskoristim praktični primer, kako bi što slikovitije objasnio o čemu se tu radi. Kada duvate balon, vi to radite do određene veličine, nakon čega će on pući. Zamislite da balon ima rupicu na sebi, ako ga duvate – on će krenuti da se naduvava neko vreme i onda će kroz tu rupu krenuti da izlazi vazduh, odnosno on nikada neće pući- kaže Popović.

Profesor dodaje i da je identična stvar sa suvim ledom i sandukom.

-Ako je sve to tačno, što mediji pišu, tu imamo nekoliko jako bitnih stvari, odnosno da li je sanduk bio hermetički zatvoren i da li je suvi led bio u flašama ili nije. Ako je suvi led bio u flašama koje su zatvorene, onda imamo efekat balona. Moglo je doći do oslobađanja ugljen-dioksidda, usled stvaranja velikog pritiska u balonu, i zatvorene flaše bi jedna po jedna eksplodirala unutar kovčega, ali ne bi dovelo do eksplozije sanduka- ističe hemičar.

Popović ističe da se situacija menja, ukoliko su, pak, flaše sa suvim ledom bile otvorene.

-Druga varijanta je ako su flaše bile otvorene, onda je moguće da se stvorio efekat balona u kovčegu, pod uslovom da je on bio hermetički zatvoren, i onda bi došlo do eksplozije sanduka – odnosno rasparčalo bi se drvo od koga je sačinjen. Ukoliko nije bio hermetički zatvoren, onda bi ugljen-dioksid prošao kroz neke rupe- dodaje Popović.

Podsetimo, suvi led je ugljen-dioksid u čvrstom agregatnom stanju.U normalnim atmosferskim uslovima, u procesu sublimacije prelazi direktno iz čvrstog u gasovito stanje (ne topi se kao običan led, već isparava), zbog čega je i dobio naziv suvi led. Suvi led se upotrebljava za hlađenje hrane i pića u keteringu, brzo zamrzavanje, pravljenje veštačke magle, transport krvi, krvne plazme i organa na niskim temperaturama, čišćenje i odmašćivanja površina.

(Izvor: Nova)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR