Glas Javnosti

Шта европски стандарди доносе Србији у области безбедне хране и воде

Vesti
Autor: Glas Javnosti / Beta

Србија је остварила видан напредак у усклађивању са законима и стандардима ЕУ за безбедност хране, што је обухваћено Поглављем 12 приступних преговора са ЕУ, речено је данас на брифингу у ЕУ инфо центру у Београду.

На брифингу "ЕУ за тебе-Шта европски стандарди доносе Србији" о областима обухваћеним преговарачким поглављима 12 и 27 (заштита животне средине и климатске промене) говорило се о правилном обележавању нутритивне и здравствене изјаве на прехрамбеним производима, и о унапређењу прописа о води за пиће, минералним и изворским водама.

О томе су говорили експерти пројекта Правна подршка преговорима (ПЛАЦ ИИИ) за помоћ Влади Србије при усклађивању домаћих прописа с правним тековинама ЕУ.

Вођа пројекта, Андреј Енгелман, навео је да је ЕУ за тај пројекат издвојила преко 2,8 милиона евра чиме ће пружити подршку Србији за 11 преговарачких поглавља.

Представник Делегације ЕУ у Србији, Хурдас Сакеларис, оценио је као видан напредак Србије у преговорима о Поглављу 12.

Хурдас је као главни приоритет у Поглављу 27 издвојио "Европски зелени договор" који се тиче одрживости економије. Честитао је Србији усвајање преговарачке позиције за поглавље 27 у јануару и додао да тај документ од преко 1.600 страна текста прегледа Европска комисија.

Експерт пројекта ПЛАЦ ИИИ, Рејмонд О'Рурк, детаљно је, помоћу презентације, објаснио како треба да изгледају прехрамбене и здравствене изјаве и друге информације о храни.

Роберт Силиг, такође експерт тог пројекта, говорио је о "Европским оквирним директивама о водама" у које спадају оквирна директива о води, директива о води за купање и директива о води за пиће.

Представници Министарства здравља Србије Мирјана Вељковић и Звонко Платиша говорили су о усклађивању прописа са прописима ЕУ и њиховој примени.

Данашњи тренинг о усклађивању прописа у безбедности хране и воде један је из серије тренинга који се одржавају у оквиру пројекта ПЛАЦ III.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR