Glas Javnosti

СРПСКИ ЕПИДЕМИОЛОЗИ ЈЕДНОГЛАСНО ТВРДЕ "Безбедно је ићи у школе, стојимо иза тога"

Vesti
Autor: alo.rs

Упркос забринутости грађана због корона вируса, нема разлога да се затворе вртићи, школе и факултети, поручили су данас стручњаци на конференцији за медије у Влади Србије и рекли да стоје иза ове одлуке.
Докторка Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" истакла је да се све одлуке у вези с корона вирусом доносе на основу стручних анализа и расположивих података.

Она је одговарајући на питања новинара у вези с могућим преносом вируса код млађе популације ван школа и у оквиру њих, поновила да млади имају мању вероватноћу да буду инфицирани.
Ми смо донели одлуку која је заснована на основу свих расположивих доказа", истакла је Кисић Тепавчевићева и навела да је струка пратила понашање других земаља и како су оне поступале у претходном периоду, а с обзиром да је Србија једна од последњих земаља у којој је забележено присуство корона вируса.


Кон: Предложићемо затварања школа кад буде било потребе

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да ће струка донети одлуку о затварању школа и вртића, када за то буде било потребе. Он је на конференцији за медије у Влади Србије додао да разуме страх родитеља, нарочито њихову забринутост, и да је најлакше донети одлуку о прекиду рада школских колектива када је притисак највећи, а најтеже је, како каже, правовремено донети такву одлуку. "Могу да вам обећам да ћемо такву одлуку предложити ако будемо имали показатеље да је таква одлука потребна", казао је Кон и додао да ће струка моментално реаговати ако примети да се нешто нагло мења. Како је рекао, деца нису преносиоци и то су навели и лекари из Кине с којима су данас разговарали.

 Како је рекла, Италија је била једна од првих земаља која је затворила школе, па то, каже, није дало апсолутно никакве ефекте у спречавању ширења вируса.

Она је новинарима указала да су и стручњаци такође родитељи и да имају децу која се школују, да разуме забринутост, али је поновила да одлуке морају да доносе стручњаци.
Начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље Предраг Кон рекао је да се сви контакти испитују, што значи да се испитује сваки заражени и с ким је био у контакту.
Кон је рекао да се за 24 заражених корона вирусом регистрованих до синоћ у 18 сати зна траг вируса, односно начин на који су се заразили, а да ће за још седам особа, код којих је вирус регистрован до јутрос у 8.00 сати, то бити познато у току дана.

Он је додао да се могу очекивати случајеви који нису повезани, чиме се потпуно мења начин и план рада, односно укључује се испитивање сваке тешке респираторне инфекције или симптома, и сви се тестирају без обзира на то да ли су негде путовали или нису.

Свако ко у Србији буде морао да иде на респиратор, биће тестиран како би се знало да ли је вирус присутан.

"Улазимо у другу недељу, рекли смо у старту да ово траје шест до осам недеља. Пратићемо из недеље у недељу. С првом недељом смо прошли без жртава. Свака ситуација без жртава је добар резултат. Волео бих да немамо ниједну, што није немогуће. Ако будемо солидарни, сарађивали и правовремено лечили, има шансе да прођемо без жртава. Није вероватно, али није немогуће", рекао је Кон.

Када је реч о ситуацији у чачанској Гимназији у којој је јутарња смена распуштена, Кон је навео да ће у ту школу из "психолошких разлога" отићи екипа Завода за биоциде, а како каже, у тој школи вируса нема.

"Одмах да вам казем, ту вируса нема. То је значајно психолошки", напоменуо је Кон и додао: "Ако неко мисли да ми носимо ту одговорност тек онако, врло се вара. Кад тврдимо да је безбедно да се иде у школе, онда стојимо иза тога", рекао је Кон и замолио да се струка пусти да ради свој посао јер ће, истакао је, на тај начин бити најбоље свима.

Инфектолог Мијомир Пелемиш истакао је значај медија и појаснио да струка никада није рекла да деца не могу да се заразе, али да се вирус различито понаша у организму и указао да много веће земље од Србије, попут Велике Британија и Немачке, нису затвориле школе.

Начелник пулмологије и алергологије у "Тиршовој" Бранимир Несторовић оценио је да многи чекају да струка погреши и да је многима "увек лакше" бити песимиста него оптимиста.

"Нама је страшно тешко, то што се ја често смејем, то не значи да је лако. Ми одговарамо за људске животе. Хајде да будемо мало рационални. Да постоји било какав ризик ја бих први рекао да се не иде у школу", рекао је Несторовић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR