Glas Javnosti

Србија је имала ЗАКОНЕ који би чак и ДАНАШЊИ КРИМИНАЛ ИСТРЕБИЛИ! Ово су биле ЖЕСТОКЕ КАЗНЕ цара Душана!

Vesti
Autor: Beograd.in

Поред Законоправила Светог Саве, Душанов законик најважнији закон Србије у средњем веку. Прописи из овог законика важили су за цело царство и све поданике. Урађен је на темељима Законоправила а у неким члановима директно упућује на њега. Византијско право је такође послужило као узро за један део Душановог законика.

Поред Законоправила Светог Саве, Душанов законик најважнији закон Србије у средњем веку. Прописи из овог законика важили су за цело царство и све поданике. Урађен је на темељима Законоправила а у неким члановима директно упућује на њега. Византијско право је такође послужило као узро за један део Душановог законика.

Адвертисементс

Ојачати централну власт и учврстити државу су били циљеви цара Душана. Поред тога хтео је да обузда српску властелу и њихове захтеве којима су слабили државну власт. Првих 38 чланова односи се на цркву, затим следе одредбе посвећене повластицама властеле и слободних људи и њихове дужности, а потом одредбе које о обавезама зависног становништва, себара (кметови и земљорадници).

Од 201 члана који је постојао у Душановом законики, од 135 до 201 је сачувано, у зависности од преписа. Заједно са Законом цара Јустинијана и скраћеном Синтагмом Марије Властара, Законик сачињава јединствену правну целину. Законом су уређени и брачни и сексуални односи, а постојале су и одредбе које су се односиле на “блуд међу супружницима”. Неке од одредби гласиле су овако:

АКО ВЛАСТЕЛИНКА УЧИНИ БЛУД СА СВОЈИМ ЧОВЕКОМ, ДА ИМ СЕ ОБЕМА РУКЕ ОДСЕКУ И НОС САРЕЖЕ.

И КОЈИ ВЛАСТЕЛИН УЗМЕ ВЛАСТЕЛИНКУ СИЛОМ, ДА МУ СЕ ОБЕ РУКЕ ОДСЕКУ И НОС САРЕЖЕ, А АКО СЕБАР УЗМЕ ВЛАСТЕЛИНКУ СИЛОМ, ДА СЕ ОБЕСИ, А АКО СВОЈУ ДРУГУ УЗМЕ СИЛОМ, ДА МУ СЕ ОБЕ РУКЕ ОДСЕКУ И НОС САРЕЖЕ.

АКО ВЛАСТЕЛИН, ИЛИ ВЛАСТЕЛИНЧИЋ, ОПУЈЕ СЕБРА, ДА ПЛАТИ СТО ПРЕПЕРА, АКО ЛИ СЕБАР ОПСУЈЕ ВЛАСТЕЛИНА, ИЛИ ВЛАСТЕЛИНЧИЋА, ДА ПЛАТИ СТО ПЕРПЕРА И ДА СЕ ОСМУДИ.

КО СЕ НАЂЕ ДА ЈЕ УБИО ОЦА ИЛИ МАТЕР, ИЛИ БРАТА, ИЛИ СВОЈЕ ЧЕДО, ТАКАВ УБИЦА ДА СЕ СПАЛИ НА ОГЊУ.

ПИЈАНИЦА ОТКУДА ИДЕ И ОЗЛЕДИ КОГА, ИЛИ ПОСЕЧЕ, ИЛИ ОКРВАВИ, А НЕ УБИЈЕ, ТАКВОМУ ПИЈАНИЦИ ДА СЕ ОКО ИСКОПА, И РУКА ОДСЕЧЕ; АКО ЛИ У ПИЈАНСТВУ ШТО ПОДЕРЕ ИЛИ КАПУ СКИНЕ, ИЛИ ДРУГУ СРАМОТУ УЧИНИ, А НЕ ОКРВАВИ, ДА ГА БИЈУ СА СТО ШТАПОВА И ДА СЕ БАЦИ У ТАМНИЦУ, И ПОТОМ ДА СЕ ИЗВЕДЕ ИЗ ТАМНИЦЕ И ДА СЕ БИЈЕ И ПУСТИ.

АКО СЕ ГДЕ ДЕСИ КОМЕ БИЛО ГОСТУ ИЛИ ТРГОВЦУ ИЛИ КАЛУЂЕРУ, ТЕ МУ УЗМЕ ШТО ОТИМАЧИНА, ИЛИ ЛОПОВ ИЛИ КАКВА БИЛА НЕПРИЛИКА, СВИ ТАКВИ НЕКА ДОЂУ ЦАРСТВУ МИ, ДА ИМ ПЛАТИ ЦАРСТВО МИ, ШТО БУДУ ИЗГУБИЛИ, А ЦАРСТВО МИ ДА ТРАЖИ КЕФАЛИЈЕ И ВЛАСТЕЛУ КОЈИМА БУДЕ ПУТ ПРЕДАН И СТРАЖЕ ПОВЕРЕНЕ. И СВАКИ ГОСТ, И ТРГОВАЦ, И ЛАТИНИН, ДА ДОЂЕ ПРВИМ СТРАЖАМА, СА СВИМ ШТО ИМА И НОСИ, ДА ГА СТРАЖА СТРАЖИ ПРЕДАЈЕ СА СВИМ; АКО ЛИ СЕ ДОГОДИ ТЕ ШТО ИЗГУБИ, НЕКА БУДЕ ПОРОТА, ШТО РЕКНУ ВЕРОДОСТОЈНИ ЉУДИ ПО ДУШИ ДА СУ ИЗГУБИЛИ С ОНИМ ПОРОТНИЦИМА, ТО ДА ИМ ПЛАТЕ КЕФАЛИЈЕ И СТРАЖЕ.

Душанов законик био је на снази дуго после Душанове смрти (1355), а то доказује посотјање преписа све до 18. века. Писање Законика почело је одмах после крунисања Душана за цара Срба и Грка 1346. а намера је била да се уједине српски и византијски правни поредак у читавој држави.

Нажалост, оригинал Душановог законика не постоји, али сачувано је преко 20 преписа. Најстарији и вероватно најсличнији оригиналу је из Струге (14. век), затим из Призрена (15. век), а тај је уједно и најпознатији. Овим Закоником Србија је успостављена као правна држава и самим тим овај врховни правни акт има велику вредност.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR