Glas Javnosti

СРБИ У ХАОСУ, ЗАТОЧЕНИ НА ГРАНИЦИ

Vesti
Autor: blic.rs

Наш амбасадор у Аустрији апелује на дијаспору да не креће пут Србије, КОЛОНЕ ДУГЕ 35 КМ

Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић упутио је данас апел свим држављанима Србије, који се налазе у колони испред аустријско-мађарског граничног прелаза Никелсдорф/Хеђешхалом да своја возила окрену и преусмере се преко Граца на Словенију и Хрватску, šто је једина рута проходна у овом тренутку за долазак у Србију.

Након што су мађарске власти затвориле своје границе за стране држављане, испред прелаза Никелсдорф већ два дана колона путничких аутомобила је дужа од 35 километара, а у њој је много држављана Србије, који су се, мимо апела српских власти да не долазе у домовину, упутили ка отаџбини.

У тој колони је и много аутобуса који превозе путнике из Немачке, Аустрије и других земаља ка Србији, а који су се нашли "заточени".

Амбасадор је казао да влада велика хаотичност, јер возила стоје "браник уз браник", спречавајући тако мађарска возила да прођу.

- Ми ћемо предузети све што се тиче конекције са аустријским властима да им се помогне - рекао је амбасадор додајући да је проблем настао због тога што огроман број људи из дијаспоре није прихватио најискренију молбу председника Александра Вучића да не крећу у домовину.

Подсетио је да је у последња 72 сата више од 40.000 људи из дијаспоре ушло у Србију и да је неспорна чињеница да се велики број не придржава прописа о самоизолацији.

Купују аутомбиле у Немачкој у овој ситуацији
Каже да је имао случај да га је назвао човек који је у недељу из Србије кренуо у Немачку да купи аутомобил, šто је било у тренутку када се већ упозоравало на ситуацију, а сада тражи да му се реши ситуација у којој се налази.

Каже и да се у колони у Аустрији налазе и наши грађани који су кренули из Шведске, што говори о потпуној неозбиљности и неодговорности.

- Шокиран сам таквим понашањем. Ми ту ситуацију не можемо превазићи тражећи од других да разреше стање настало због наше неодговорности. Не можемо Мађаре присилити да те људе пусте. Они нису поштовали молбу своје земље да не долазе, а у земљама западне Европе и ЕУ нису биле упућиване молбе, већ су издавани налози који су се извршавали - указао је Родић.

Каже да зна да се ради и о једном броју људи који су обављали сезонске послове, али додаје да су они, када је постало јасно каква је ситуација, могли да се врате.
Пренео је да исти проблем има и амбасадор Босне и Херцеговине.

- Оне који су ишли у куповину у иностранство стварно не могу да разумем - подвукао је он.

Родић је казао да ће тражити помоћ од аустријских власти да се реши ситуација и најавио да ће људи из Амбасаде отићи на лице места и обићи те људе, али је поновио да не може натерати државне институције Аустрије и Мађарске да их пропусте.

Указао је да се сада службеници амбасаде излажу ризику да се заразе вирусом, јер морају да иду међу грађане код којих је латентно присутан корона вирус, пошто долазе из угрожених подручја.

Важни телефони

Телефони епидемиолошке службе за све информације

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са коронавирусом: 064 8945 235

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут": 011 2684 566

Будимо одговорни према себи и према другима

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR