Спремају војску за излазак на улице: Забрињавајуће инструкције војног врха Црне Горе припадницима оружаних снага поводом литија

Military_Montenegro_33

Овај потез црногорског војног врха изазвао је незадовољство припадника ВЦГ, који у њему виде покушај да оружане снаге ставе у службу политике и окрену их против сопственог народа.

Део припадника Војске Црне Горе, у јеку излива народног незадовољства због спорног Закона о слободи вероисповести, од својих старешина добио је инструкцију да би у случају погоршања бзбедносне ситуације могао бити ангажован на задацима очувања јавног реда и мира, као асистенција полицији –сазнају „Новости“.Овај потез црногорског војног врха изазвао је незадовољство припадника ВЦГ, који у њему виде покушај да оружане снаге ставе у службу политике и окрену их против сопственог народа.

Могућност да буду изведени, како пишу „Новости“ на улице изазвала је низ негативних коментара међу официрима и војницима, који интимно подржавају незадовољне грађане окупљене на литијама. Њихову зебњу додатно појачавају гласине о могућем ангажовању полицијских снага пријатељских суседских држава.

Хрватска и Словенија, наводно, овај позив су одбиле. Упркос негирању власти и даље лебди стрепња да би у гашење евентуалног безбедносног пожара могле да се укључе специјалне снаге из Приштине.

Припадницима Војске Црне Горе забрањено је да учествују на литијама у организацији СПЦ, које је режим огласио као политичку активност. Војници су тако стављени у клинч између закона о војсци и својих породица и пријатеља који учествују у скуповима.

И док су поворке широм Црне Горе све масовније, режим и даље одбија да прихвати захтеве незадовољних грађана. На литијама које су одржане у недељу постављен је нови рекорд – избројано је више од 200 000 учесника, који су се у миру поново супротставили режимском науму о црквеном инжењерингу. Умјесто повлачења закона и отварања истинског дијалога са СПЦ, нуде се већ испричане приче о спољним и унутрашњим нападима на Црну Гору и њену државност, пишу Новости. 

Председник Мило Ђукановић изјавио је тако да се Црна Гора суочава са вишеструким ударима изнутра и извана, али да безбедност државе није угрожена.

– Удари се одвијају кроз отворену спрегу цркве с националистичким вансистемским деловањем, усмереним на урушавање правног поретка и негирање грађанског и мултиетничког карактера црногорске државе, што би у крајњем значило повратак на средњовековни систем у којем је црква била изнад државе и грађана – рекао је Ђукановић.

Говорећи у Женеви о Закону о слободи вероисповести он је казао да је Црна Гора суочена са оптужбама само једне верске заједнице, али и наводном бруталном медијском кампањом.

Најава државе да би порески дуг свештеника могао да буде пребијен преко црквене имовине смањила је ионако слабе шансе за компромис, али и појачала антицрквену реторику. Дуг Пореској управи постао је нови терен за обрачун са црквом. Детаљну правну аргументацију Митрополије црногорско-приморске о природи дуга – власт игнорише.

– Митрополија је порески обвезник који не испуњава обавезе – рекао је у Лондону премијер Душко Марковић. – Закон важи за све, а о томе неће нас подучавати нико, па ни председник Србије Александар Вучић. Митрополија има пријављених свега 30 свештеника у Црној Гори, за које већ десетак година не плаћа порезе и доприносе. Сви ових дана видимо више стотина свештеника који нису пријављени.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kosovska policija pojasnila je danas proceduru prilikom ulaska na Kosovo, nakon što su usled ublažavanja mera zbog pandemije izazvane koronavirusom, otvoreni neki administrativni prelazi.

Direktor Epla Tim Kuk je na Tviteru objavio da se ova kompanija odlučila na proizvodnju i distribuciju zaštitnih vizira za medicinare.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone