Glas Javnosti

Спремају војску за излазак на улице: Забрињавајуће инструкције војног врха Црне Горе припадницима оружаних снага поводом литија

Vesti
Autor: in4s.net/foto: Wikipedija

Овај потез црногорског војног врха изазвао је незадовољство припадника ВЦГ, који у њему виде покушај да оружане снаге ставе у службу политике и окрену их против сопственог народа.

Део припадника Војске Црне Горе, у јеку излива народног незадовољства због спорног Закона о слободи вероисповести, од својих старешина добио је инструкцију да би у случају погоршања бзбедносне ситуације могао бити ангажован на задацима очувања јавног реда и мира, као асистенција полицији –сазнају „Новости“.Овај потез црногорског војног врха изазвао је незадовољство припадника ВЦГ, који у њему виде покушај да оружане снаге ставе у службу политике и окрену их против сопственог народа.

Могућност да буду изведени, како пишу „Новости“ на улице изазвала је низ негативних коментара међу официрима и војницима, који интимно подржавају незадовољне грађане окупљене на литијама. Њихову зебњу додатно појачавају гласине о могућем ангажовању полицијских снага пријатељских суседских држава.

Хрватска и Словенија, наводно, овај позив су одбиле. Упркос негирању власти и даље лебди стрепња да би у гашење евентуалног безбедносног пожара могле да се укључе специјалне снаге из Приштине.

Припадницима Војске Црне Горе забрањено је да учествују на литијама у организацији СПЦ, које је режим огласио као политичку активност. Војници су тако стављени у клинч између закона о војсци и својих породица и пријатеља који учествују у скуповима.

И док су поворке широм Црне Горе све масовније, режим и даље одбија да прихвати захтеве незадовољних грађана. На литијама које су одржане у недељу постављен је нови рекорд – избројано је више од 200 000 учесника, који су се у миру поново супротставили режимском науму о црквеном инжењерингу. Умјесто повлачења закона и отварања истинског дијалога са СПЦ, нуде се већ испричане приче о спољним и унутрашњим нападима на Црну Гору и њену државност, пишу Новости. 

Председник Мило Ђукановић изјавио је тако да се Црна Гора суочава са вишеструким ударима изнутра и извана, али да безбедност државе није угрожена.

– Удари се одвијају кроз отворену спрегу цркве с националистичким вансистемским деловањем, усмереним на урушавање правног поретка и негирање грађанског и мултиетничког карактера црногорске државе, што би у крајњем значило повратак на средњовековни систем у којем је црква била изнад државе и грађана – рекао је Ђукановић.

Говорећи у Женеви о Закону о слободи вероисповести он је казао да је Црна Гора суочена са оптужбама само једне верске заједнице, али и наводном бруталном медијском кампањом.

Најава државе да би порески дуг свештеника могао да буде пребијен преко црквене имовине смањила је ионако слабе шансе за компромис, али и појачала антицрквену реторику. Дуг Пореској управи постао је нови терен за обрачун са црквом. Детаљну правну аргументацију Митрополије црногорско-приморске о природи дуга – власт игнорише.

– Митрополија је порески обвезник који не испуњава обавезе – рекао је у Лондону премијер Душко Марковић. – Закон важи за све, а о томе неће нас подучавати нико, па ни председник Србије Александар Вучић. Митрополија има пријављених свега 30 свештеника у Црној Гори, за које већ десетак година не плаћа порезе и доприносе. Сви ових дана видимо више стотина свештеника који нису пријављени.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR