Glas Javnosti

POGINUO I ŠETAČ NA PLANINI: Lavina na Mon Blanu ubila dvoje britanskih skijaša

Svet
Autor: Glas javnosti

Dvoje britanskih skijaša poginulo je od lavine na francuskom skijalištu San Žerve kod Mon Blana u Alpima dok su se nalazili van staze, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije.

Prema izveštajima, radi se o 54-godišnjoj majci i njenom 22-godišnjem sinu, dodaje se u saopštenju.

U odvojenom incidentu na drugom mestu, koji je posledica iste lavine na Mon Blanu, povređen je i jedan ski instruktor a poginuo je i jedan šetač.


Lavina je protutnjala u utorak kroz područje izvan skijališta u zimovalištu Sen Žerve le Ban na visini od oko 2.300 metara, saopštila je administracija regiona Gornja Savoja.

Ne zna se šta je izazvalo lavinu, a desetine gorskih spasilaca traga za ljudima koji su se našli na udaru. U međuvremenu su pronašli mrtvog muškarca, mrtvu ženu i jednu povređenu osobu, i pet osoba su spasili, dodaje se u saopštenju administracije.

Gradonačelnik Sen Žervea Žan-Mark Peje (Jean-Marc Peillex) rekao je da su vremenski uslovi odviše nestabilni za riskantne poduhvate izvan obeleženih staza.

„Padala je kiša, padao je sneg, bilo je toplo. Dovoljno je obeleženih staza da se na njima skija. Užasno je ovo što se desilo. Jedna porodica je zbrisana, i vrlo smo tužni u Sen-Žerveu“, rekao je Peje.

Severno odatle, poginuo je 31-godišnji šetač tako što je pao niz padinu, a nakon što je skrenuo sa šetačke staze da bi gledao krdo goveda, rekli su spasioci.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR