Glas Javnosti

STRUČNJACI LEKARI TVRDE: Vreme koje je najlošije za odlazak na spavanje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ako ste poput mnogih ljudi, verovatno nekad namerno ostajete budni do kasno u noć kako bi "nadoknadili propušteno", iako znate da bi pametnije bilo da odete na spavanje.

Stručnjaci, međutim, smatraju da to nije dobro i da je bolje da se držite svoje rutine, kada je odlazak na spavanje u pitanju.
Dr Karan Radž, koji je poznat po deljenju medicinskih saveta na TikToku, objavio je video u kome tvrdi da mada ne postoji savršeno vreme za spavanje koje važi za sve osobe, postoji vreme koje je loše za sve.

On je objasnio da ako ostajemo budni bilo kada posle 22 časa do 4 ujutru, povećavamo rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti.
Saveti za spavanje dr Karana Radža: Spavamo u ciklusima od 90 minuta
Doktor je istakao da se naš san odvija u ciklusima od otprilike sat i po, "tokom kojih prelazimo iz NREM u REM san". Tokom REM faze sna naše oči se pomeraju ispod zatvorenih očnih kapaka, a tokom NREM ne.
I dok ciklusi uvek traju 90-ak minuta ili malo više, odnos NREM i REM faza sna se menja kako noć odmiče. "Ranim delom vašeg sna dominira dublji, restorativniji NREM san", rekao je on, prenosi Huffington Post UK.
Ali što se bližimo jutru, "dobijate više lakšeg, REM sna, ispunjenog snovima", dodao je on.
Zbog razlika među ljudima, neki će se osećati pospano u 23 časa, dok će drugi hteti da legnu samo u 1 ujutro.
U zavisnosti od vašeg izabranog termina "postojaće… neke adaptacije od strane tela kako biste osigurali da dobijete dovoljno NREM i REM sna", rekao je dr Radž.
Dakle, sve dok svaki dan ležete u isto vreme, ne bi trebalo da se brinete za zdravlje, osim u sledećim slučajevima, kaže ovaj stručnjak.
Koje je najgore vreme za odlazak na spavanje?
 
Dr Radž smatra da "nije bitno tačno vreme kada idete u krevet… uz izuzetak".
- Recimo, na primer, da idete u krevet u tri ili četiri sata ujutro. Bez obzira na stanje vašeg organizma, vaš san će biti više u REM fazi i imaćete manje dubljeg, NREM sna - objasnio je on
Ako se pitate kakav efekat to može da ima, doktor je rekao da "zbog toga možete biti veoma umorni, što dobro znaju svi oni koji često menjaju smene na poslu".


Glas javnosti/ D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR