Glas Javnosti

Borba do poslednjeg atoma snage za naše odbojkašice, ali Turska ipak šampion

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Nisu uspele. Posle velike borbe izgubile su odbojkašice Srbije u finalu Evropskog prvenstva. Stale su pred istorijom izabranice Đovanija Gvidetija – pošto je Turska došla do prvog zlata pobedom od 3:2.

Fantastičnu utakmicu odigrale su Srbija i Turska u prepunoj dvorani u Briselu. Borile su se naše devojke sa raspoloženim protivnikom i „naoštrenom“ publikom. I dugo su odolevale, grizle su za svaki poen, ali na kraju nisu uspele. 

Moraće Srbija da se zadovolji srebrom. U ovom trenutku ne pridaje mu se tolika vrednost – ali kada se uzme u obzir da je to deveto odličje ovog tima na devet poslednjih velikih takmičenja, jasno je da je reč o velikom uspehu. 


Đovani Gvideti ostao je bez prvog selektorskog zlata. Dok je na drugoj strani Danijele Santareli ujedinio svetsku i evropsku titulu – iako Srbija nije. 

Velika borba vodila se od početka meča. Svesne su bile obe ekipe koliki je ulog! Turska se u velikoj meri oslanjala na Melisu Vargas. Ali ovo su utakmice u kojim najviše uživa Tijana Bošković – pa je uz poene najbolje odbojkašice sveta i dve vezane greške Ebrar Karakurt sredinom seta naš tim preuzeo inicijativu! 

Ali nisu svetske šampionke izbegle dramu. Uz dobre servise su turske odbojkašice uspele da se izbore za neizvesnu završnicu. A onda su im greškama naše devojke pomogle da prve dođu do set lopte (24:23). Spasla je prvu Sara Lozo, a onda drugu Tijana Bošković. Stegla se ruka Turkinjama – grešile su Vargas i Baladin i naš tim je dobio prvi set. 

Ipak, uz ogromnu podršku sa tribina u Briselu je tim koji vodi Danijele Santareli uspeo da se uzdigne. Odlično su u ovom periodu igrale Turkinje – sve su stizale u polju i odlično su postavljale blok. 

Na drugoj strani se naš tim mučio sa organizacijom napada, a nije uspevao ni da uhvati razigrane Karakurt i Vargas. Pokazale su nešto bolju igru naše devojke u završnici, ali nedovoljno da stignu protivnice. Delirijum je u areni usledio kada je Turska osvojila set. 

Sa mnogo samopouzdanja su igrale devojke u crvenom u nastavku, osećale su da kontrolišu sasvim situaciju na terenu. Nije Srbija uspevala da dođe do svoje igre, pa je Bojana Drča ušla na teren na 11:6 za rivala, a potom Katarina Lazović ubrzo potom. 


Polako su hvatale ritam srpske odbojkašice, a onda je Lazović podigla moral celom timu. Dodala je nekoliko sjajnih prijema, prošla par teških lopti i semafor je pokazao 15:13. Osetile su naše devojke da je to momenat kada treba još više da zagrizu – pa su stigli sjajni servisi Mine Popović. Već ljuta Tijana Bošković je bila nezaustavljiva u završnici i Srbija je „ukrala“ ovaj set. Tragičar svog tima bila je Hande Baladin. 

U korak su se pratile ekipe u narednom periodu. Sjajnu odbojku prikazale su obe selekcije, videli smo nekoliko neverovatnih poena, kao u ostalom i tokom celog meča. 

A uz veliku podršku sa tribina u završnici su ponovo Turkinje uspele da steknu prednost. Uz sjajne servise Ebrar Karakurt odvojile su se na kraju. Nisu pomagali saveti Đovanija Gvidetija u ovom trenutku. Uspele su Eda Erdem i saigračice da se izbore za taj-brejk. 

Nije moglo bez drame ni tamo. Nisu se snašle u nekoliko situacija naše devojke, pa je Turska preuzela inicijativu. Ipak, tajm-aut Gvidetija i as Tijane Bošković vratili su svetske šampionke sasvim u igru. Međutim, na promeni strana su Turkinje imale prednost (8:7). Sjajno se izborila Maja Ognjenović za izjednačenje, a onda je usledila borba nerava. Uz odličan blok su se odvojile na 12:10 naše rivalke. Nisu se dale zaustaviti Turkinje posle toga.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR