Glas Javnosti

Ruski dzudisti neće učestvovati na Svetskom prvenstvu u Kataru

Sport
Autor: Glas javnosti

Međunarodna džudo federacija (IJF), saopštila je da je zabranila učešće osmorici ruskih džudista na Svetskom prvenstvu u Dohi, nakon što su na društvenim mrežama proverili njihovu podršku i mišljenje o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

U saopštenju IJF, navodi se da je provera društvenih mreža ruskih sportista pokazala "pro-ratnu propagandu"

Prethodno je doneta odluka da na Svetskom prvenstvu u Kataru, ruski i beloruski sportisti mogu da nastupaju pod neutralnim statusom.

Dodato je da će se raditi provera društvenih mreža i aktivnosti, kako bi se ustanovilo da li sportisti podržavaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.


"Samo sportistima kod kojih nisu pronađene informacije opredeljenja i podrške u pogledu na rusku invaziju na Ukrajinu, biće dozvoljeno takmičenje na Svetskom prvenstvu u Džudou", navodi se u saopštenju. 

"Nakon sprovođenja temeljne istrage, osmorici članova delegacije Rusije, zabranjeno je učešće na takmičenju", dodaju iz Međunarodne džudo federacije.

Odluka da ruski sportisti mogu da učestvuju na internacionalnim takmičenjima pod neutralnim statusom, došla je nakon preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).


MOK je u preporuci istakao da bi uslov za takmičenje morao biti i taj da sportisti ni na kakav način ne podržavaju specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini.

Svetsko prvenstvo u džudou, biće održano od 7. do 14. maja u Kataru, u Dohi.

Glas javnosti/RT Balkan

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR