Glas Javnosti

PREPOTENTAN SI I SAMOUVEREN? Lepo, ali pokaži to na terenu! Kari Pešić o IZAZOVU kojem svi moramo da se prilagodimo

Sport
Autor: Glas javnosti

Svetislav Kari Pešić jedan je od najvećih svetskih košarkaških stručnjaka koji iza sebe ima brojne medalje i priznanja.

Svetislav Kari Pešić je jedan od najvećih košarkaškh znalaca današnjice čije vitrine krase brojna priznanja i medalje.

Pešić je rođen u Srbiji i kaže da vreme voli da provodi u svojoj kući u Pirotu, a osim toga veoma je vezan i za Sarajevo gde je upoznao ljubav svog života, košarkašicu Željezničara Veru Blažević, sa kojom je osnovao i porodicu.

- Najbolje godine života proveo sam u Sarajevu, kako privatno, tako i sportski. Da nisam došao u Sarajevo, moj život bi bio daleko siromašniji. To je vreme koje se ne zaboravlja, ne samo u emotivnom smislu. Tu sam formirao porodicu, igrao za jedan veliki klub. Ne samo igrao, već sam i učestvovao u njegovom razvoju kao igrač, a kasnije i kao trener - rekao je Kari Pešić u intervjuu za meridianbetsport.ba

Pešić je govorio o preuzimanju velike odgovornosti kada je u pitanju vođenje košarkaške reprezentacije Srbije, nakon neuspeha na Svetskom prvenstvu i izostanka sa Olimpijskih igara u Tokiju.

- Biti selektor Srbije je velika čast i zadovoljstvo. Da sam razmišljao o pritisku, sigurno je da sada ne bih bio ovde gde jesam. Jedan trener kao ja je povlašćen da može da se nosi sa odgovornošću, a ja je imam i prema sebi i prema košarci u Srbiji. Za mene to nije pritisak. Ja znam put do uspeha, on ima i svojih prepreka, ali to je za mene izazov, rekao je čuveni trener za pomenuti portal.

On je pojasnio da je obavezno da da sve od sebe, ali da krajnji uspeh zavisi od celog tima. Takođe, on je rekao da ako u sportu nema strpljenja i ako se neke stvari ne odvijaju svojim prirodnim tokom, krajnjeg uspeha neće biti.

- Moramo pokušati da napravimo jedan sistem koji će motivisati igrače da za reprezentaciju dolaze igrati maksimalno zainteresovani. Menjaju se prioriteti, sistem takmičenja. Mnogo toga se promenilo u posljednjih deset, 15 godina, a mi i dalje živimo u prošlom vremenu. Nije danas ništa kao što je nekada bilo. Ne bih ja to nazvao problemom niti bih poredio da li je bolji ovaj ili onaj prethodni sistem takmičenja. Ovo je, kao što sam već rekao, izazov kojem se svi moramo prilagoditi i ja ga tako doživljavam.

Kada je u pitanju sastav "Orlova", Pešić kaže da se ne postavlja pitanje želje da pojedini igrači nastupe za Srbiju, ali da problem leži  u ugovorima kojima su igrači vezani za evroligaške ili NBA klubove, dok sa KSS nemaju nikakav ugovor.

- Ovoj ‘ludoj’ situaciji, koju je navijačima i ljubiteljima košarke, pa čak i nama trenerima i igračima jako teško razumeti, moramo se prilagoditi i izvući najbolje. Imamo mlade igrače na koje možemo da računamo i dobiće svoju šansu, a na njima je da se potvrđuju. Pokazuju veliki interes i želju da nastupaju za reprezentaciju, što mene kao trenera dodatno motiviše - kaže srpski selektor.

Pešić objašnjava da se apsolutno slaže sa tim da ekipa ne treba da bude sastavljena od 12 najboljih igrača, već od onih 12 koji najbolje zajedno funkcionišu. On smatra da treba stvoriti bazu mladih igrača koji će biti okosnica svojih reprezentacija u budućnosti, ali da je pre toga potrebno da im se da šansa da se dokažu.

- Ukoliko se ovako nastavi, sve lige u regionu bi se mogle ‘otvoriti’ i vrlo lako bismo mogli da imamo ekipe sastavljene samo od stranaca. Budimo realni, ukoliko mladi igrači, njihovi roditelji i agenti vide da imaju šansu da se razvijaju i igraju u domaćim ligama na Balkanu, neće prerano odlaziti u inostranstvo. To je jedan proces i ja bih, kao selektor Srbije, želeo da učestvujem u njemu.

Selektor Pešić objašnjava da je potrebno napraviti sistem koji će mladima omogućiti da se edukuju i ostanu da žive na ovim prostorima, te da je potrebno uigrati čitav tim kako bi se postigli adekvatni rezultati. Od brojnih medalja u dosadašnjoj karijeri, čak pet puta je osvajao zlato - jedno na Svetskom prvenstvu, dva na Evropskim i najsjajnija odličja sa mlađim selekcijama.

- Lepo je biti prepotentan, lepo je biti i samouveren, ali ponekad za to treba imati i argumente. Da li si najbolji na svetu, to se dokazuje rezultatima na parketu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR