Glas Javnosti

Олимпијске игре би могле да се одрже 2021. или 2022. године

Sport
Autor: Politika.rs

Организациони одбор разматра могућност одлагања (планиране у периоду од 24. јула до 9. августа, најављено 11.000 спортиста из 205 држава), али не и отказивања, јер би то био незамислив финансијски крах

Jедан од чланова Организационог одбора 32. летњих олимпијских игара у Токију изјавио је за „Вол стрит журнал” да ће те игре највероватније бити одложене за годину или две – уколико се организација не буде одвијала по плану – али да нема говора о њиховом отказивању. Харујуки Такахаши, један од 25 чланова тог одбора, сматра да би алтернативе које неки помињу (као одржавање игара без публике) имале несагледиве финансијске последице. Тако да је самим тим једина реална опција, уколико се ситуација с вирусом корона не смири у догледно време, померање највеће смотре спорта за 2021. или 2022. годину.

– Сумњам да би игре могле да се откажу. Биће одлагања. Међународни олимпијски комитет би се суочио с великим проблемом ако би дошло до отказивања. Зато што им ТВ права из Америке обезбеђују невероватан приход – казао је Такахаши.

Претходне седмице Међународни олимпијски комитет (МОК) саопштио је да ће се игре у Токију (24. јул – 9. август) одржати по плану. Међутим, последњих дана све је више важних такмичења која се одлажу или померају у земље мање погођене вирусом, па тако трпе и олимпијске квалификације у разним спортовима. У Јапану се, рецимо, предсезонски мечеви у бејзболу играју пред празним трибинама, док су у многим лигама уведене посебне мере. Једна од њих је руковање уочи утакмице (у профи лигама у САД апелују на спортисте да не дају аутограме навијачима).

Кад је реч о Олимпијским играма, највећем догађају на планети (најављено више од 11.000 спортиста из 205 земаља), ситуацију треба гледати из другачијег угла. Чак и одлагање игара довело би до незамисливе слике спорта у наредном периоду. Јер сви спортови мењају своје календаре, тако да ће настати хаос у календарима и остати мало простора за маневар. Није тешко закључити какве би финансијске последице биле по организаторе (Јапан инвестирао 12,6 милијарди долара), власнике ТВ права (НБЦ претходне недеља саопштио да је само од оглашавања у вези са играма обезбедио 1,25 милијарди прихода), али и на глобалну светску економију (произвођаче свих могућих производа и услуга, од хотелијера до авио-компанија), па и на сам спорт. Треба имати у виду да многе међународне спортске федерације највећа средства у буџету убиру од расподеле новца од ТВ права са Олимпијских игара (уосталом као и сам МОК). Многе федерације од тога живе. Не треба сметнути с ума ни Параолимпијске игре (4.400 спортиста) у истом граду, које се надовезују на игре.

„Фокс” у свом тексту у вези са вирусом корона и догађајима у Токију примећује да би се отказивање одразило и на 80.000 волонтера из целог света који тако жељно ишчекују нешто што ће мало ко од њих имати прилику поново да искуси.

– Тешко је и замислити да би одлука о играма могла да се донесе пре краја маја, али не одбацујем такву могућност. Без обзира на то, бројни болесни спортисти не би довели до занимљивих игара. Оно што знамо, јесте то да масовни догађаји, као што су спортски, доприносе ширењу вируса широм света, као што су менингитис и зика – изјавио је за АП доктор Али Кан, епидемиолог и декан Колеџа за јавно здравље на Универзитету Небраска.

Члан стручне групе за инфективне болести Владе Јапана, Казухиро Татеда, сматра да се нећемо тако лако решити вируса као што неки мисле. У изјави за НХК нагласио је следеће:

–За разлику од грипа, који нестаје са топлијим временом, мислим да ће одговор на вирус корона морати да се чека пола године или годину.

Како наводи „Фокс”, МОК има обимну финансијску заштиту у случају да дође до отказивања, што се у модерној ери игара (од 1896) догодило само због рата. Последњи финансијски извештај показује да МОК има две милијарде долара у резерви, којима био могао да покрије текуће трошкове до Зимских игара у Пекингу 2022.

Годишњи извештај МОК-а показује да је платио скоро 14,4 милиона долара за премију осигурања као заштиту од отказивања Олимпијских игара у Рију 2016, као и 12,8 милиона за „покривање” Зимских игара у Пјончангу 2018. На последњој сесији МОК-а шушкало се да је осигурање за Токио око 20 милиона долара, мада председник МОК-а Томас Бах није то потврдио, изјавивши да то уопште није било на дневном реду.
6

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR