Glas Javnosti

NIŠTA OD TAKMIČENJA: Turnir u Danskoj otkazan jer učestvuju mačevaoci iz Rusije i Belorusije

Sport
Autor: Glas javnosti

Mačevalački savez Danske doneo je odluku da poništi međunarodni turnir koji je trebalo da održi u Kopenhagenu u oktobru. Razlog za ovakvu odluku danskih vlasti je činjenica da ruski i beloruski takmičari imaju dozvolu da nastupaju na velikim takmičenjima u ovom sportu.

Mačevaoci iz Rusije i Belorusije od vanrednog kongresa FIE, održanog desetog marta, mogu da se takmiče na elitnim svetskim takmičenjima.

“Došli smo do zaključka da nažalost ne možemo da održimo ovaj turnir. Ne možemo da sledimo aktuelna pravila jer po njima takmičari iz Rusije i Belorusije mogu da nastupaju. Ne vidimo sebe u tome”, izjavio je predsednik danske kuće mačevanja Jan Silvest Jensen, prenosi N1.


Na spomenutom kongresu FIE više od 60% glasova bilo je u korist odluke da se mačevaoci iz ove dve države vrate na sve velike turnire.

“Nije tajna da smo mi protiv te odluke. Dobili smo peticiju preko 300 naših mačevaoca u kojoj se traži da ne nastupaju ako su tu Rusi i Belorusi. Naši sportisti će, da bi se plasirali na Olimpijske igre, takmičiti na nekim drugim turnirima i moraće da putuju, što će iziskivati dodatne troškove”, kaže Jensen.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR