Glas Javnosti

Koga navijači vide kao novog fudbalskog ŠAMPIONA EVROPE?

Sport
Autor: Glas javnosti

Istraživanje koje je CEPER sproveo među ljubiteljima fudbala pokazalo je da nemačka reprezentacija važi za favorita predstojećeg prvenstva.

Jedan od najgledanijih i najiščekivanijih sportskih događaja počinje 14. juna, a navijači širom Centralne Evrope uveliko prognoziraju njegov ishod.Više od polovine ispitanika u Srbiji (57 odsto) planira da prati predstojeće Evropsko prvenstvo, što je blizu proseka u Centralnoj Evropi, s obzirom na to da na nivou ovog regiona isto planira 60 odsto ispitanika.

Najuzbuđeniji gledaoci

Od deset ispitanih zemalja, Hrvati su nesumnjivo najuzbuđeniji zbog predstojećeg prvenstva, jer 81 odsto hrvatskih ispitanika planira da gleda barem neke od fudbalskih utakmica. Ovo se možda može objasniti dobrim plasmanom hrvatske reprezentacije na prošlim prvenstvima.

U preostalim zemljama od 43 do 69 odsto ispitanika planira da prati Evropsko prvenstvo. Mađarska i Češka su jedine dve države u kojima manje od polovine ispitanika planira da prati takmičenje – u Mađarskoj 47 odsto, a u Češkoj odnosno 46 odsto.

Samo nekoliko nedelja pre početka, kada je anketa sprovedena, 37 odsto ispitanika u Centralnoj Evropi nije pokazivalo zainteresovanost za takmičenje, u poređenju sa gorepomenutih 60 odsto zainteresovanih.

Ko su favoriti?

Mnogi ljubitelji fudbala iz Centralne Evrope ne samo da će pratiti nastupe 24 takmičarske zemlje, već imaju i čvrsta uverenja o najverovatnijem pobedniku, zbog čega ih je CEPER zamolio da navedu tim za koji veruju da će najverovatnije izaći kao pobednik takmičenja.


U šest zemalja, uključujući i Srbiju, Nemačka je proglašena za najverovatnijeg šampiona, dok najviše ispitanika u tri zemlje predviđa pobedu Francuske u finalu. Hrvati potvrđuju euforiju povodom prvenstva time što veruju u sopstvenu pobedu – 46 odsto ispitanika iz susedne zemlje je uvereno da će njihov tim postati prvak Evrope.

Italiju, koja će se boriti da odbrani svoju titulu šampiona iz 2020. godine, kao prvaka ove godine ni u jednoj od deset ispitanih zemalja ne vidi više od 8 odsto ispitanika. Sve u svemu, može se zaključiti da ispitanici iz regiona očekuju da će se za prvo mesto izboriti ili Francuska ili Nemačka – na nivou celog regiona 18 odsto ispitanika predviđa Francusku, dok je za 17 odsto ispitanika Nemačka budući šampion.

Učesnici ispitivanja ne samo da se raduju igri svojih reprezentacija, već imaju i očekivanja. Posle Hrvata, Austrijanci najviše veruju u svoj nacionalni tim – njih 16 odsto očekuje da će Austrija izaći kao pobednik takmičenja. Srbiju kao favorita za pobedu vidi 10 odsto ispitanika iz naše zemlje, dok je u Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji 5 odsto ili manje ispitanika uvereno u pobedu svoje reprezentacije. Bugarska je jedina od ispitanih zemalja čija se reprezentacija nije kvalifikovala na prvenstvo. Favorit Bugara je Nemačka.


Glas javnosti /B07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR