Glas Javnosti

KK Crvena zvezda u sezoni 2020/21 - ko ide, ko ostaje, i ko bi mogao na klupu

Sport
Autor: Strahinja Nikolić

Kraj sezone 2019/20 ujedno je doneo i početak spekilacija o izgledu ekipe koja će naredne godine predstavljati Srbiju u Evroligi. Iako još uvek nema zvaničnih informacija o mogućim odlascima i dolascima, košarkaški svet već uveliko se bavi licitacijama, a mi ćemo proći kroz roster beogradskog tima i videti šta navijači mogu da očekuju.

Domaći košarkaši

Filip Čović

Čović je ove sezone najvećem delu navijača Crvene zvezde bio pravi "trn u oku", nije briljirao, da bi u februaru bio "prekomandovan" u redove FMP-a. Kako je malo verovatno da će crveno-beli ponovo želeti sebe da dovedu u situaciju da bez razloga dižu tenziju kod svojih navijača, utisak je da smo videli sve od Čovića u dresu tima sa Malog Kalemegdana.

Status - odlazi

Ognjen Kuzmić

Od saobraćajne nesreće koju je doživeo u julu, Kuzmić nije uspeo da se vrati u formu u kakvoj je bio pre nego što je dres Zvezde zamenio opremom madridskog Reala, zbog čega je zajedno sa Čovićem otišao u FMP, gde je trebalo da završi proces rehabilitacije, odigra Košarkašku ligu Srbije i naredne sezone proba da zaigra na prepoznatljiv način. Njemu je pauza možda najviše i prijala, imao je priliku da na miru radi i zaleči sve moguće probleme sa kojima se susreo, tako da nema sumnje da će imati maksimalan motiv na leto da dokaže da zaslužuje mesto u ekipi, ma ko sedeo na klupi. 

Status - ostaje

Ognjen Dobrić

Zvezdin levoruki šuter nije uspeo da se izbori za status nosioca igre, ali je bez dileme jedan od najkorisnijih članova tima, što je dokazao i kod Milana Tomića i kod Dragana Šakote. Iz ove perspektive čini se da Dobrić neće napustiti klub pre nego što bude poznato ko će predvoditi Zvezdu. Doduše, situaciju bi mogla da promeni neka dobra ponuda, pogotovo nakon finansijskih problema koje je izazvao Kovid-19, mada je pitanje kakva je finansijska situacija i u ostalim klubovima širom Evrope. Ako se na to doda i činjenica da Dobrić ima srpski pasoš, jasno je da je dosta bliži ostanku.

Status - ostaje

Dejan Davidovac

Isto kao Dobrić, Davidovac je pokazao da je ekstremno koristan, uz to je umeo i da preuzme odgovornost, tako da ne bi bilo iznenađenje ukoliko mu naredne sezone bude namenjena uloga jedne od udarnih igala kluba. No, i njegov status mogala bi da promeni dobra finansijska ponuda koja bi klubu omogućila da pregura narednu sezonu. A s obzirom na to da je u pitanju košarkaš sjajne tehnike i pregleda igre za svoju poziciju, nema sumnje da će popularni DeDa imati nekoliko dobrih ponuda na stolu. Ipak, činjenica da je još uvek delimično nedorečen, kao i to što je domaći košarkaš, čine ga izuzetno vrednim po crveno-bele, tako da je utisak da Davidovac ne mrda sa Malog Kalemegdana.

Status - ostaje

Branko Lazić

Kapiten je "enigma" ovog tima. Bilo je priče i ranije da bi mogao da ode, protekle dve sezone tek na momente je pokazivao "crtu" zbog koje su ga navijači zavoleli i zbog koje je postao hodajuća legenda ove Zvezdine generacije. Moguće je da je došlo do zasićenja, pri tom Lazić ima već 31 godinu, tako da je možda i vreme za neki novi izazov. 

Status - odlazi

Marko Jagodić - Kuridža

Njegov dolazak pristalice Zvezde naterao je da se za trenutak zamisle, ali je, kako je sezona odmicala, pokazao da poseduje određeni kvalitet kako na regionalnom, tako i na kontinentalnom nivou. Jasno je da je teško očekivati da može da bude nosilac igre, ali Zvezda teško da ima šta da izgubi ukoliko mu dopusti da se tokom priprema izbori za ulogu u timu.

Status - ostaje

Vladimir Štimac

Štimac je stigao kao "ispomoć", ali bi uz Kuzmića veoma lako mogao da bude "udarna igla" na mestu centra, pod uslovom da ne dobije ponudu nekog kluba iz inostranstva, te odluči da odradi još jedan "jači" ugovor u smiraj karijere. 

Status - odlazi

Nikola Jovanović i Dušan Ristić

Za ova dva košarkaša važi isto - realno je očekivati da će biti tu na početku priprema, da će dobiti priliku da se izbore za minutažu, ali teško da će naredne sezone predstavljati prvu opciju na mestu centra, pa će na njima biti da probaju da dokažu da imaju kvaliteta da odgovore zahtevima rezerve. 

Strani košarkaši

Status stranih košarkaša može da varira usled dešavanja vezanih za koronavirus, ali ćemo ih u ovom trenutku zanemariti i fokusirati se samo na košarku:

Kevin Panter

Stigao je na inicijativu Dragana Šakote, dokazao da ima ozbiljan kvalitet, privukao pažnju bogatijih klubova, tako da je sasvim moguće da ga naredni put u Beogradu vidimo u dresu drugog kluba. Međutim, Panter je više puta istakao kako je zadovoljan u Beogradu, te ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi produžio ugovor i na narednu sezonu, s obzirom na to da se na vernost Zvezdi obavezao do kraja ove. Ipak, rastanak je izvesniji.

Status - odlazi

Bili Beron

Bili Beron se praktično već oprostio od Zvezde, utisak je da je pitanje momenta kada će biti potvrđeno da će karijeru nastaviti na drugom mestu, mada nema sumnje da bi sjajni bek-šuter itekako značio ko god da sedne na klupu. No, nakon dve sjajne sezone, rastanak se primakao, i čini se da Amerikanac želi da naplati fantastične partije.

Status - odlazi

Džejms Gist

Da li je problem u pogrešnoj "upotrebi" ili Gistu nešto ne odgovara u Beogradu, tek, partije koje je pružao u najvećoj meri je moguće opisati kao loše, i uz kapitena Lazića je verovatno najveće razočaranje dosadašnjeg toka sezone. Gist ima ugovor na još godinu dana, tako da su svi izgledi da će biti tu i naredne sezone, pod uslovom da Zvezda ne pokuša da pronađe izlaz iz njega i sačuva koji dinar. Ukoliko, pak, ostane, u perspektivi bi uz Kuzmića mogao da čini najjači tandem centara u ABA ligi.

Status - ostaje

Čarls Dženkins

Iako Đenka nije bio na nivou na koji je navikao navijače, čini se da je od stranaca njegov ostanak najsigurniji.

Status - ostaje

Lorenco Braun

Odlične partije učinile su ga jednim od najtraženijih košarkaša Evrope, tako da je jasno da je Amerikanac svoju misiju u Beogradu završio, jer Zvezda teško da može da parira ponudama mnogo bogatijih klubova.

Status - odlazi

Majkl Odžo

Nije napredovao mladi centar kako su se nadali u Zvezdi, ali ga velika fizička snaga čini izuzetno primamljivom opcijom mnogim klubovima u Evroligi, a utisak je da bi njegov odlazak Zvezda možda i najlakše podnela, a pri tom i dobro profitirala.

Status - odlazi

Trener 

Bilo je jasno da će nakon Milana Tomića stići privremeno rešenje, a da će trajna opcija biti imenovana pred početak nove. Prema informacijama koje kruže košarkaškim kuloarima, Dragan Šakota je praktično već bivši, a umesto njega na klupu Zvezde trebalo bi da se vrati Dejan Radonjić, uprkos tvrdnje Nebojše Čovića da klub razmišlja u tom pravcu. To bi sa sobom moglo da povuče mnogo promena, nekoliko povrataka, ali i neočekivane obrte u prelaznom roku. 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR