Glas Javnosti

Измене ЗОМ: дводневни састанак Радне групе

Sport
Autor: Glas Javnosti / srbijalov.com

У Београду ће 12. и 13. марта бити одржан дводневни састанак Радне групе за измену ЗОМ. Као једина тема овог састанка ће фигурирати разматрање усклађености Нацрта измена ЗОМ са европским законодавством.

Експерт ЕУ Алан Лапен, ауторитет на пољу регулативе за оружје, је са својим тимом разматрао важећи Закон о оружју и муницији, и на основу онога у чега смо ми имали увид, стављене су бројне примедбе на важећи закон, како техничке (недовољно јасне и прецизне одредбе) тако и суштинске. Не желимо да улазимо у детаље и да не прејудицирамо ништа, али смо стекли утисак да су поједине одредбе важећег ЗОМ изазвале неверицу код страних експерата, па је тако једна од стављених примедби на поједине одредбе била 'Ово мора да је грешка у преводу на енглески', и да не ређамо даље.

После дискусија посланика у Скупштини Србије и својеврсног 'посипања пепелом' приликом продужења рока за 'пререгистрацију' оружја, и после силних проблема које је важећи ЗОМ донео како легалним власницима оружја тако и припадницима полиције који су требали тај закон да спроведу, па и после анализе експерата ЕУ, јасно је да ЗОМ мора драстично да се мења, сввиђало се то неком или не. Посебно да се мења у делу који регулише право на легално поседовање оружја. Под овим подразумевамо и драконско преиспитивање постојећег дискреционог права полиције да по својој процени (заснованој на чему?), упркос чистом досијеу, лекарском уверењу и потврде о некажњавању, неком одобрава или не одобрава набавку или одузима приватну имовину, имајући при том право да ненајављено врше контролу начина како се чува оружје. О (не)уставности ЗОМ су писали и ауторитети из области права, а посебна ставка је укидање једном по закону стечених права на основу 'процене будућности'.

Надамо се да ће представници НВО сектора у Радној групи, дакле, ЛСС и НАОС, инсистирати на овој, по нама кључној ствари која прави проблеме. МУП не може и не сме игнорисати ни експертска мишљења домаћих стручњака, ни уставно-правне аргументе, а ни мишљење ЕУ о (не)усклађености прописа. Представници ловаца и власника оружја морају искористити ову јединствену прилику да се коначно законодавство у вези оружја доведе у ред по мери грађана, а не по мери кабинетских мислилаца. Свака прича како је ЗОМ добар а пратећи правилници не ваљају је само бацање прашине у очи и покушај да се што мање ствари мења, јер очито статус qуо одговара некоме из државних органа. А можда је и неке људе сада мало срамота, шта су све подржавали? Ако се стиде, то је добро, значи да има у њима људског, а људски је грешити, и људски и грешке исправити.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR