Glas Javnosti

Европски суд за људска права одбио Платинијеву жалбу

Sport
Autor: Danas.rs/ foto: wikipedia

Европски суд за људска права у Стразбуру одбио је данас жалбу бившег председника Европске фудбалске уније (Уефа) Мишела Платинија на четворогодишњу суспензију из фудбала, коју је добио пошто је примио два милиона долара од Међународне фудбалске федерације (Фифа).

„Суд је посебно утврдио да, имајући у виду озбиљност недоличног понашања, високу позицију господина Платинија у управним органима фудбала и потребу да врати углед у спорту и Фифи, казна није изгледала претерано или произвољно“, наводи се у саопштењу суда.

То је пети пут да је Платини изгубио правну борбу, након што су етички и жалбени комитети Фифе, Суд за спортску арбитражу и Врховни суд Швајцарске изнели доказе о правичности случаја.

Наводи који су се појавили против Платинија у септембру 2015. године окончали су његову председничку кампању у Фифи, када је покушавао да замени Сепа Блатера на челу светске куће фудбала.

Платини мора да плати Фифи 60.000 швајцарских франака, како би поново добио активну улогу у фудбалу.

Блатер је 2011. године одобрио исплату Платинију од два милиона долара за консултантске послове које је за њега обављао 10 година раније. Блатер је суспендован на шест година.

Платини је првобитно суспендован на шест година, али је Суд за спортску арбитражу умањио казну на четири године, па његова суспензија истиче у октобру.

Европски суд за људска права саопштио је да се Платини жалио на суспензију по три основа – право на правично саслушање, да су се против њега ретроактивно користила правила Фифа и да је казна била претерана.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR