Glas Javnosti

Европска недеља спорта у Смедеревској тврђави под слоганом ’Буди активан’, деца се играла на четири „станице“

Sport
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 26.09.2018.

Представник Делегације ЕУ у Србији, Пол-Анри Пресе, рекао је данас у Смедеревској тврђави да Европска унија изражава задовољство што је подржала Европску недељу спорта, која се до 30. септембра одржава широм Србије под слоганом ’Буди активан’.

„Спортске активности од најмлађег узраста доносе добре навике које трају целог живота и зато сам одушевљен што видим децу у толиком броју овде и толико младих спортиста и спортисткиња. Ова година је у Европи и година културног наслеђа и ЕУ пружа велику подршку културном наслеђу Србије и зато смо задовољни што смо данас у Смедеревској тврђави“, поручио је Пресе у изјави за Подунавље.инфо.

Генерални секретар Савеза за школски спорт Србије, Урош Савић, казао је да је у Смедеревској тврђави око 500 деце, која су активна и која се данас играју спорта. Он је подсетио да је 2018. иначе у знаку културног наслеђа Европе и захвалио се граду Смедереву, Смедеревској тврђави и локалном Савезу за школски спорт “који су нам омогућили да будемо данас овде”.

“Посебну захвалност дугујемо Делегацији ЕУ која је подржала Европску недељу спорта ово и препознала Савез за школски спорт Србије као једног од партнера. Ово је први Спортски дан, сутра нас очекује тврђава у Бачу, а у петак тврђава у Нишу. Поред ових активности за децу, Олимпијски комитет Србије организује активности и за одрасле, као и различите семинаре на тему европских фондова у спорту“, додао је Савић.

Зорица Мијатовић, секретар у Савезу за школски спорт Смедерево и координатор Подунавског округа Савеза Србије изразила је задовољство што је Смедеревска тврђава, једна од три у целој Србији, „пружила руку“ деци.

„Њих око 500-600, из осам основних школа и подељених у 16 екипа, приказало је сплет спортских игара, надметања са различитим реквизитима. Овде су под будним оком професора који учествују у пројекту Спорт у школе, који у Смедереву постоји већ шесту годину и обухвата више од 1200 деце из свих 19 основних школа на подручју Смедерева.“

Деца су се играла на четири „станице“ са различитим типом и начином вежбања. На једном пункту/станици је био атлетски полигон, на другом пункту су се изводиле вежбе помоћу штапа и канапа, на трећој станици реквизит је падобран и на четвртом пункту су биле елементарне игрице. Деца су прошла све четири станице, са задржавањем око 20 минута на свакој.

„Ово нам показује да није потребан велики простор, хала или сала за бављење спортом, а оно што је данас најважније је да се деца друже, да се смеју, радују, веселе. Заједно су са другарима из других основних школа овде на један леп дан другарства, како бих га назвала. Пружају руке једни другима у веселом расположењу, на чистом ваздуху, у нашој прелепој тврђави. Мени је битно да децу у том узрасту, од првог разреда основне школе, научимо да имају неку обавезу, неку представу о спорту и да се баве спортом, јер само уз спорт могу да одрасту у нормалне, здраве људе“, закључила је Мијатовић.

Глас јавности / ДАНАС / од 26.09.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR