Glas Javnosti

Челник МОК-а: Имамо три месеца за одлуку о одржавању Олимпијских игара у Токију

Sport
Autor: Политика

Челник Међународног олимпијског комитета (МОК) Дик Паунд рекао је данас да ће у року од три месеца бити одлучено о одржавању Олимпијских игара у Токију, које су угрожене због ширења коронавируса из Кине.

У интервјуу Асошиејтед пресу Паунд није звучао узнемирено, али је искрено говорио о ризицима са којима се суочавају Олимпијске игре, које почињу 24. јула у Токију.

Паунд је од 1978. године у МОК, 13 година више од председника Томаса Баха.

Он је рекао да би одлука могла да се одложи за мај, у нади да ће вирус бити под контролом.

„Многе ствари морају да почну да се дешавају. Морате да почнете да појачавате безбедност, храну, Олимпијско село, хотеле. Људи из медија ће бити у својим студијима”, рекао је он, јавља Бета.

Ако дође до тога да ситуација не напредује, Паунд је спекулисао да ће „вероватно доћи до отказивања”.

„Ово је нови рат са којим морате да се суочите. Људи ће морати да питају: 'Да ли је ово довољно под контролом да можемо бити сигурни око одласка у Токио, или не?' “, навео је Паунд.

Кина је данас пријавила 508 нових случајева и 71 смртан случај, од којих 68 у Вухану, где је у децембру избила епидемија. Према подацима, у Кини је заражено 77.658 особа, а умрло је 2.663.

Јужна Кореја је друга по броју оболелих са 977 људи, укључујући 10 смртних случајева. У Јапану је потврђена смрт четири особе.

Коронавирус појављује се и на Блиском истоку и у Европи, а Паунд је поручио спортистима да наставе да тренирају. Очекује се да ће 11.000 спортиста доћи на Олимпијске игре и око 4.400 на Параолимпијске игре, које почињу 25. августа.

„Колико знамо, сви ћете бити у Токију. У овом тренутку сви показатељи су да ће све бити као и обично. Останите концентрисани на ваш спорт и будите сигурни да МОК неће да вас пошаље у пандемијску ситуацију”, навео је он.

Модерне Олимпијске игре почеле су 1896. године, до сада су биле отказане само током ратова и суочавале се са бојкотом 1976. године у Монтреалу, 1980. у Москви и четири године касније у Лос Анђелесу.

Олимпијске игре 1940. године је требало да се одрже у Токију али су отказане због рата Кине и Јапана и Другог светског рата.

Паунд је неизвесност назвао главним проблемом и поновио став МОК да све зависи од консултација са Светском здравственом организацијом. За сада, Игре ће се одржати.

„То је велика, важна одлука и не можете је донети док не будете имали поуздане чињенице”, додао је он.

Паунд је рекао и да без обзира на савете које добија МОК, „то не значи позив на отказивање или одлагање Игара”.

„Једноставно, не одлажете нешто величине Олимпијских игара. Има много ствари, много земаља и различитих тамичарских сезона, телевизијских сезона. Не можете само да кажете да ће Олимпијске игре бити у октобру”, навео је он и додао да је мало вероватно да такмичења могу да се пребаце у неки други град.

За организацију Игара Јапан троши 12,6 милијарди долара, али поједине домаће комисије навеле су да земља троши двоструко више од тога.

Око 73 одсто од 5,7 милијарди долара прихода МОК у четворогодишњем олимпијском циклусу долази од телевизијских права.

Паунд је рекао да будућност Олимпијских игара у Токију у великој мери не зависи од МОК-а, већ од ширења вируса.

„Ако постане нешто налик шпанској грозници, на том нивоу смртности, онда сви морају да узимају своје лекове”, рекао је Паунд поменувши пандемију почетком 20. века која је убила милионе људи.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR