Glas Javnosti

Čavić: Olimpijske igre su cirkus

Sport
Autor: Glas Javnosti

Bivši srpski plivač Milorad Čavić izneo je oštre kritike na račun Olimpijskih igara i organizacije, uz isticanje kako je novac u prvom planu.

Ceo svet je stao usled pandemije koronavirusa, što je dovelo i do odlaganja Olimpijskih igara za leto 2021. godine. Time su Igre prvi put odložene, a do sada su otkazivane samo u vreme ratova.

Promena je prilično poremetila i planove brojnim sportistima, koji su se posebno spremali za prvobitno određen termin. Ipak, usled pomeranja, biće spremniji da se adekvatno nadmeću, jer sada ne mogu ni da treniraju.

Tim povodom oglasio se i Milorad Čavić, osvajač srebrne medalje sa OI iz 2008. u Pekingu.

“Vi se ne spremate za jednu godinu, za jedan mesec, nego za jedan dan u tom mesecu u toj godini. Glavu si namestio za taj, često, jedan minut u kojem želiš da ostvariš snove. I onda ti neko kaže da moraš da čekaš još godinu dana“, rekao je Čavić za “Sportski žurnal” i dodao:

„Bila je to jedina moguća i ispravna odluka. U ovakvoj situaciji sport nije u prvom planu, ali… Ima to ‘ali’, koji samo sportisti mogu da razumeju. Za njih je to veoma bolno. Ne možete ni da zamislite koliko su se oni žrtvovali”.

Čavić je posebnu pažnju posvetio modernom sportu koji je odavno postao biznis i u kojem je novac u prvom planu. Zato je svestan da su upravo novac i interes glavni razlozi pomeranja Igara za period od 23. jula do 8. avgusta 2021.

“Videli su da se situacija sa virusom korona neće skorije rešiti i da neće biti prihoda. Da nije toliko novca u igri, Tokio bi bez razmišljanja bio otkazan, a ne odložen. Olimpijske igre su postale cirkus. Sportisti koji su najvažniji, najmanje se pitaju. Oni su glavni glumci, sve oči su uprte u njih, a novac na njihovoj slavi uzimaju drugi. Njihovo je samo da slušaju“, ističe Čavić i dodatno objašnjava svoje viđenje:

„Za američko tržište pravo prenosa Olimpijskih igara otkupila je kuća NBC. Oni diktiraju kad će sportisti izaći na borilište. U Riju smo imali situaciju da su finala u plivanju održavana u ponoć po lokalnom vremenu. Hej, u ponoć, da bi se izašlo u susret televizijskim kućama. To nema veze sa zdravim razumom. Samo biznis“, jasan je Čavić.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR