Glas Javnosti

Ако је и од Шормаза, много је!

Sport
Autor: Glas Javnosti / srbijalov.com

Данас је у јутарњем програму ТВ Хаппy са националном фреквенцијом вођен разговор о актуелном продужењу рока за ’пререгистрацију’ оружја, о чему ће се расправљати на сутрашњем скупштинском заседању, али и о комплетном Закону о оружју који је постао кост у грлу и власницима оружја, али и држави, која није у стању да га као таквог примени.

Гости у програму су били Драган Шормаз, народни посланик и бивши председник ЛСС (у чијем мандату је и донет ригидни Закон о оружју), и Милан Грба, директор предузећа за ловство.

Елем, ако је неко од ловаца и власника оружја желео да себи преседне недељну јутарњу кафу, требао је само да појача тон и слуша пре свега Д. Шормаза како неуспешно покушава да брани неодбрањиво, да хвали Закон о оружју којем је и он кумовао, да тврди да је ЗОМ добар, и да се тим покушајем брањења још једном насмеје у лице свима онима, оних 400.000 људи, који до сада нису испунили наметнуту обавезу пререгистрације! Штавише, они пажљивији (који се нису загрцнули кафом) могли су чути апсурдну тврдњу и спиновање Шормаза, који је више пута устврдио да је Закон добар, али правилници нису, да би који минут касније скочио себи у стомак тврдњом да је лично он ургирао да се правилници мењају и тиме ваљда допринео да само у прошој години МУП-у буде предато преко 28.000 комада оружја! Сјајан успех, нема шта. Нема тог НАТО лобисте који би се постидео толике цифре! Дакле, све заслуге (или барем већину) за ’добробит’ коју је донео важећи ЗОМ ловцима и власницима оружја у Србији требало би приписати Шормазу. Чак је, каже Шормаз, приликом усвајања ЗОМ било и амандмана – тачно, Шормаз је имао амандман да се дозволи ловцима ношење у лов пиштоља, јер, како је образлагао тада, шта да ради ловац ако рањени јелен (да, јелен!) јурне на сиротог ловца? Јелени су иначе познати као врло агресивни, насрћу на ловце масовно, нарочито кад су рањени са даљине од 150-200 м. Вепрови су много мирнији, али ко сад да води бригу о различитим врстама, побрка човек часком.

За неуспех замене оружних листова Шормаз је окривио неименовану бирократију ’ан генерал’ и лоше правилнике, прећуткујући при том да се правилници доносе према закону, а не обрнуто. Дакле, ето мука по Шормазу: наводно добар закон, по ком су донети лоши правилници, плус бирократија и ето ти проблем са 400.000 људи. Нема ту Шормазове кривице, ма какви човек чист као суза, али је ургирао за ЗОМ и правилнике, њему је само добробит ловаца у глави, и Маца Дискреција понекад... Да је било мало бистрине код саговорника, питао би Шормаза како је могуће да се бирократија разгоропади поред тако ’доброг’ закона, а питао би га и како је могуће да запослени по неким полицијским управама не послушају налог директора полиције Ребића, којег је поменуо, и да тумаче прописе на свој начин. И да не ређамо даље спинове и пируете Шормазове, видећете у снимку. Чак и поред његове слаткоречивости и логореичности цела прича је личила на прање руку од брљотине са ЗОМ који ево већ 4 године прави проблеме свима, а код власника оружја је изазвало, могло би се наслутити, и одређену дозу грађанске непослушности – Шормаз није глуп да то не види, нису глупи ни други људи, а ко је крив? Не заборавите, у време доношења ЗОМ управо је Шормаз био први човек ловаца Србије! Да би се умилио оној мањини која је одрадила пререгистрацију и скупље платиа таксе, Шормаз душебрижнички констатује да ће се појавити грађани првог и другог реда, и пита се како да држава обештети оне који су скупље платили таксе. Наравно, зна он добро да није могуће вратити паре људима, али битно је додворити се барем делу популације. Међутим, нико се није сетио да пита Шормаза, а шта ћемо са онима који су пререгистрацију претворили у преиспитивање стеченог права на оружје, и шта са онима којима је МУП по дискреционом праву тако одузимао оружје? А таксу су и ти људи платили, па су ем остали без новца, али и без оружја... Важећи Закон је и то омогућио, исти Закон који је Шормаз подржавао и подржава и даље! Овакав ЗОМ који Шормаз и даље хвали да је добар је на усвајању оштро критиковао посланик Ненад Чанак, који за разлику од Шормаза, није ’ударен одстрељеним зецом’ приликом ловачког крштења, како је својевремено Шормаз описивао свој први одстрел и ловачко крштење, додуше тада без положеног ловачког испита. Неважан детаљ, јелте?

 

У вези измена правилника (два правилника постоје: правилник о здравственој способности и правилник о условима за држање оружја) Шормаз дакле тврди да је он то решио – предлажемо му да ипак још једном размисли пре него што прича бајке: подсетићемо да је посланик Ненад Чанак заједно са Браниславом-Банетом Живковићем из тадашњег УО ЛСС имао састанак са министром Лончаром, и да је исти тај Ненад Чанак после тога на јутарњем програму ТВ Пинк дао изјаву да је постигнут договор и да ће здравствени правилник бити промењен. Шормаза нико тада није помињао. Шта је истина? Оно што су људи видели и чули, или оно што Шормаз сада прича?

Нико се у разговору није сетио, или није смео, да пита Шормаза зашто толико људи не поштује тако ’добар’ закон. Нико се није сетио или смео да пита Шормаза да ли осећа и трунку одговорности за све оно што је учинио ловству, да последице његовог 'доброчинства' трпимо и дан-данас, а трпећемо још неко време, све док се неспроводиви и неприхваћен ЗОМ не промени онако како то народ ловачки тражи, а не како НАТО, СЕЕСАЦ и француско-немачка иницијатива (израз из саопштења МУП) очекују од тренутне власти у Србији. Џаба Шормазу покушај прања руку; неко други, са истанчанијим осећајем одговорности, би се склонио што даље од ловства и не би помињао своје ’заслуге’. После 4 године свог мандата Шормаз је толико ’задужио’ ловце да би најбоље било да га, како је иницирано, Суд части и Скупштина ЛСС означи по Ловачком кодексу неподобним за чланство у било којој ловачкој организацији, а да господин речи ЛОВСТВО и ЛОВ избегава.

Што се Шормазовог саговорника тиче, Милана Грбе, и поред жеље да изнесе неке аргументе и озбиљне примедбе на ЗОМ, пропустио је прилику и бавио се мање важним стварима. Шормаз га је часком превеслао и навео га на причу о свему другоме осим о најважнијим примедбама на ЗОМ. На жалост, Грба Милан је чак у једном тренутку (ваљда је лапсус, или фасцинација) Шормаза назвао председником, што ће га, како већ има реакција, пратити још дуго. Мањак концентрације Милана Грбе и неприпремљеност на потезе ’намазаног лисца’ Шормаза резултирала је тоталном скрајнутошћу, али то је већ проблем Милана Грбе, он је у разговору представљао самог себе, а не ловце. Чак је и на самом крају прилога, после примедбе Милана Грбе да ЗОМ треба да се мења, Шормаз извео врхунски спин: не треба мењати ЗОМ, него Закон о дивљачи и ловству! Е па, ако је и од Шормаза...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR