Glas Javnosti

Словенци купују "Комерцијалну банку"

Vesti
Autor: Блиц

Комерцијалну банку, која држи 11 одсто тржишта у Србији, купиће Нова Љубљанска банка (НЛБ) у којој држава Словенија има удео од 25 одсто акција. Ова словеначка банка дала је и најбољу понуду за куповину Комерцијалне банке. Реч је о неколико десетина милиона евра више у односу на друго и треће рангираног потенцијалног купца.

 

Држава продаје "Комерцијалну банку" Словенцима

Питање је дана када ће држава продати 83 одсто акција Комерцијалне банке. Према информацијама "Блиц Бизниса" из Владе Србије, уговор о продаји ове српске банке НЛБ банци из Словеније је спреман, и потписивање само што није.

Комерцијалну банку, која држи 11 одсто тржишта у Србији, купиће Нова Љубљанска банка (НЛБ) у којој држава Словенија има удео од 25 одсто акција. Ова словеначка банка, према сазнањима "Блица",  дала је и најбољу понуду за куповину Комерцијалне банке. Реч је о неколико десетина милиона евра више у односу на друго и треће рангираног потенцијалног купца.
"Све је спремно. Преговори са НЛБ банком завршени су успешно. Влада и НЛБ банка су донели одлуку о прихватању понуде и сада само преостаје потписивање уговора о купопродаји 83,23 акција Србије у Комерцијалној банци. Што се тиче цене, обе стране су врло опрезне са изношењем детаља пре самог финала, с обзиром на то да се НЛБ група котира на берзама у Љубљани, Лондону и у Луксембургу", каже наш извор из Немањине 11, и подсећа да су у трци за Комерцијалну банку, поред словеначке банке, биле још две банке које послују у Србији - Рајфајзен банка и АИК банка.

Почетком овог месеца, министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да очекује да у наредне две до четири недеље буде потписан уговор о продаји Комерцијалне банке уколико, како је рекао, све буде у реду.

„Мислим да не постоји разлог да се преговори не заврше у том року“, најавио је тада министар.
Комерцијална банка је прошле године остварила историјски рекордан профит од око 74 милиона евра. Банка држи око 11 одсто тржишта у Србији, а по висини активе је трећа по величини банка у нашој земљи. Запошљава 2.744 људи, а за последње четири године је повећала продуктивност радника за 20 одсто. Банка у Србији има нешто више од 200 филијала, а послује и у Црној Гори и у Републици Српској. На Београдској берзи банка је јуче вредела непуних 460 милиона евра.

Према подацима са сајта НЛБ банке , држава Словенија је власник 25 одсто акција банке, док са око 62 одсто акција акционара управља банка Мелон из Њујорка. Један од тих малих акционара је и Европска банка за обнову и развој. Банка је у прошлој години остварила нето профит од 193 милиона евра. Једина је словеначка компанија чије су акције котиране на Љубљанској и Лондонској берзи. Куповином Комерцијалне банке, НЛБ банка ће постати једина међународна финансијска групација присутна на свим тржиштима бивше Југославије. Из банке су више пута истицали како им је српско тржиште веома важно, као и да Србија има потенцијал, а што је, између осталог, како наводе, видљиво и по високим стопама раста.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR