Glas Javnosti

RTS SAOPŠTIO: U Srbiji trenutno 100.000 Rusa i 18.000 Ukrajinaca

Vesti
Autor: Glas javnosti

Od izbijanja rata u Ukrajini, u Srbiju je izbeglo oko 18.000 Ukrajinaca, a boravak je prijavilo i više od 100.000 Rusa, objavio je RTS.

Prema pisanju javnog medijskog servisa, u škole je upisano 600 đaka iz Rusije i Ukrajine.

Navodi se da Rusi i Ukrajinci nisu promenili samo demografsku sliku u Srbiji, već tržište rada i nekretnina.


Cene izdavanja stanova u Beogradu su u poslednja dva meseca skoro utrostručene, a kako Beta saznaje od ruskih državljana, u centru glavnog grada je gotovo nemoguće naći stan čija je mesečna kirija manja od 1.000 evra.

Deca državljana Ukrajine i Rusije ravnopravno pohađaju nastavu, ali imaju različit status u srpskom obrazovnom sistemu. Ukrajinci se tretiraju kao izbeglice, a Rusi kao strani državljani.

U Ministarstvu prosvete za RTS su kazali da u sistem obrazovanja nisu uključeni predavači iz drugih zemalja, pa tako ni iz Rusije i Ukrajine, jer to, navode, nije deo naše obrazovne praske.


„Svesno izazova sa kojim se zaposelni u sistemu obrazovanja suočavaju prilikom uključivanja izbeglica, migranata i stranih državljana u nastavu, Ministarstvo prosvete aktivno podržava škole u kojima se obrazuju ove društvene grupe i to kroz jačanje kapaciteta ustanova, ali i unapređivanjem kompetencija zaposlenih u sistemu za rad s ovim učenicima“, napominju u Ministarstvu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR