Glas Javnosti

Раскол: Владике СПЦ у САД основале нову цркву

Vesti
Autor: Вечерње новости

Српски патријарх Иринеј председаваће сутра Сабору Српске православне цркве (СПЦ) у Северној и Јужној Америци у Клирвотеру, у америчкој држави Флорида, на коме ће покушати да спречи евентуални раскол у цркви.

 

Како „Вечерње новости“ пишу, владике западноамерички Максим, новограчанички Лонгин и источноамерички Иринеј прошле године су на своју руку, без одобрења Синода и Сабора СПЦ-а, реорганизовали цркву у САД. 

Томе су се супротставили чланови Епископског савета за Северну и Јужну Америку, канадски владика Митрофан и јужноамерички Кирило. Како наводи један саговорник „Новости“, епископи Максим и Лонгин нису само реорганизовали црквено устројство, донели самовољно њен устав, већ су и правним манипулацијама преузели црквена средства и имовину. Они су променили име СПЦ у Америци и под новим именом Српске православне епархије у САД регистровали је пред државним органима и тако, како каже извор листа, преузели својину над храмовима, манастирима и другом имовином коју су уписали на своје име, што дозвољавају амерички закони, преноси Танјуг.
„Новости“ истичу да верници у Америци очекују да патријарх својим ауторитетом умањи неслогу међу владикама и допринесе појашњењу свеукупне ситуације око статуса СПЦ, као и заустављању осипања српских верника и обнови Храма Светог Саве у Њујорку.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR