Glas Javnosti

Filozof Dragoljub Kojčić: Moramo biti moderni i držati se našeg identiteta po svaku cenu

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Prema njegovom mišljenju, srpski narod pokazuje novu snagu i energiju koja mu može osigurati bolju budućnost.

Srpski prostor se konstituiše nezavisno od tih državnih granica koje su nametnute i koje su, po meni, fiktivne, a ne kulturne, izjavio je u emisiji „Beogradske priče“ na Srpskoj TV politički filozof Dragoljub Kojčić.

Kojčić je naglasio je da se više ne pravi razlika između državnog i geografskog prostora koji naseljavaju Srbi i da srpski narod danas pokazuje potpuno jednaki odnos prema svakom komadu zemlje koji naseljava.

– To je jedan jedinstveni identitetski i metafizički prostor. Da li neko živi u Bijelom Polju, Lijevoj Rijeci, Baranji, Prijedoru danas je sasvim svejedno. Bitno je da se pokazuje solidarnost koja se zasniva na srpskom identitetu. Identitet je ključna tema, jer sve društvene teme izvodimo iz identiteta – ocenio je Kojčić i kao primere srpske solidarnosti istakao košarkaše Nikolu Mirotića i Nikolu Vučevića koji su rođeni u Crnoj Gori i koji pomažu Srbe gde god da su u nevolji.


– Mirotić i Vučević su elitni ljudi iz Crne Gore i oni ne prave te zavičajne razlike. Mirotić čuje da pati neka porodica u Srbiji i on pomaže Srbima bilo gde da žive. Nešto slično radi i Vučević – ukazao je Kojčić.

Prema njegovom mišljenju, srpski narod pokazuje novu snagu i energiju koja mu može osigurati bolju budućnost.

– To daje veru da ćemo mi da budemo pobednici na kraju, samo treba izdržati ove globalne sukobe mudrom politikom. Moramo istovremeno biti moderni i držati se našeg identiteta po svaku cenu. Mi smo se uvek kretali između mraka realnosti, zamki stvarnog sveta i fantastičnih poetski i religisjki oblikovanih ideala poput Njegoša, oca Justina Popovića, vladike Nikolaja Velimirovića i patrijarha Pavla – zaključio je Kojčić.



Glas javnosti /B011S  

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR