Glas Javnosti

APEL PRAVOSLAVNIH VLADIKA U NEMAČKOJ: Vakcinacija ne treba da zaštiti samo nas, već je ona čin ljubavi prema bližnjima!

Svet
Autor: Glas javnosti

Na sajtu Eparhije diseldorfske i nemačke objavljen je Zajednički poziv na vakcinaciju Pravoslavne episkopske konferencije u Nemačkoj, kojim se apeluje na vernike da se uoči božićnog posta vakcinišu kako bi se širenje virusa korona smanjilo i kako bi iskazali čin ljubavi prema bližnjima.


U zajedničkom pozivu na vakcinaciju istiće se između ostalog i da korona neće nestati sama od sebe, kao i da vakcinacija ne treba da zaštiti samo nas, već je ona čin naše ljubavi prema bližnjima.

"Draga braćo i sestre u Hristu,
Hrišćanstvo se nalazi na putu ka proslavi rođenja našega Gospoda i Spasitelja Isusa Hrista. Božićni post, koji uskoro počinje, na ovo će nas podsetiti i duhovno za to pripremiti. To je vreme radosnog iščekivanja koje crkveno doživljavamo veoma intenzivno, sećanjem na brojne svetitelje i svetiteljke poput Svete Katarine, Svetog Nikolaja Mirlikijskog, Svete Varvare ili Svetoga Save, u bogosluženju i zajednici. Sećamo se onih muškaraca i žena koji su svoj život žrtvovali za Boga i bližnje i time položili svedočanstvo svoje delatne ljubavi.
Ali ovih dana se ljudi ne susreću samo na bogosluženjima; čitav društveni život, pogotovo ovde u Nemačkoj, podstiče nas da budemo zajedno u ovom mračnom delu godine. Sa druge strane, svakodnevno rastući brojevi inficiranih korona virusom sprečavaju nas u tome da uživamo u onoj slobodi za koju smo stvoreni: da istinski tvorimo zajednicu (koinonia).
Ono što smo doživeli prethodne zime ne želimo da ponovo iskusimo ove godine. Zbog toga treba da se pridržavamo svih mera za sprečavanje širenja virusa i da se vakcinišemo. Virus neće sam od sebe nestati sa ovoga sveta; ne, moramo aktivno da dejstvujemo protiv njega, svim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju – a trenutno se čini da je vakcinacija najbolje među njima.
Potpuno svesni svoje odgovornosti pred Bogom i vernicima, koji u nas imaju poverenje, pozivamo vas i usrdno molimo da se vakcinišete. Naš hitni poziv ne odnosi se svakako samo na pravoslavne hrišćanke i hrišćane, već na sve ljude, jer korona virus ne razlikuje narode i religijsku pripadnost. Vakcinacija ne treba da zaštiti samo nas, već je ona čin naše ljubavi prema bližnjima. A naša je obaveza da ovu ljubav prema bližnjima stalno pokazujemo, verni zapovesti našega Gospoda, koji će ponovo iznova biti rođen: „Ljubi bližnjeg svog kao samoga sebe.“ (Mk 12, 29-31)
U Nirnbergu, 11.11.2021.

Među potpisnicima ovog apela nalaze se: 

Mitropolija Carigradske Patrijaršije za Nemačku, Egzarhat srednjoevropski
Mitropolit nemački i Egzarh srednjoevropski G. dr Avgustin
Episkop Aristije G. Vasilije
Episkop Lefke G. Evmenije
Episkop Arijance G. Vartolomej
Episkop Hristopolja G. Emanuil
Episkop Argiropolja G. Amvrosije
Mitropolija Antiohijske Patrijaršije za Nemačku i Srednju Evropu
Mitropolit nemački i srednjoevropski G. dr Isak
Srpska Pravoslavna Eparhija diseldorfska i nemačka
Episkop Diseldorfa i Nemačke G. dr Grigorije
Episkop humski G. dr Jovan
Mitropolija Rumunske Pravoslavne Crkve za Nemačku, Srednju i Severnu Evropu
Mitropolit nemački, srednjo- i severnoevropski G. dr Serafim
Episkop brašovski G. dr Sofijan

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR




od Zdrav razum u 25.11.2021 13:56:39 h
     0 

Sramotno je da naša Pravoslavne crkva poziva na vakcinaciju vernika kad se zna šta sve sadrže te vakcine, između ostalog i ćelije pobačenih fetusa! Sramotno! Nemam sta drugo da kažem nego da su se prodali!

od Slavica u 13.11.2021 02:46:06 h
     0 

sram vas sve bilo, što hulite na boga i dajete amin ovoj sotonskoj raboti