Glas Javnosti

Radovi u voćarstvu po mesecima

Vesti
Autor: Agroinfo.rs

Godišnji podsetnik za voćare

JANUAR:
U januaru se vrši orezivanje jabučastih voćnih vrsta. Još uvek se prodaju plodovi kruške i jabuke. Nabavljaju se pesticidi i djubrivo za prihranjivanje voćki.

FEBRUAR:
Februar je mesec za rezidbu ne samo jabučastih već i koštičavih voćnih vrsta. To je vreme za površinsku obradu zemljišta kao priprema za prolećnu sadnju voćaka. Zatim, vrsi se zimsko prskanje voćnjaka i klasiranje podloga i sadnica.

MART:
Mart je mesec za podizanje novih zasada, matišnjaka i podloga. Takodje se radi na suzbijanju korova u voćnjaku i obavlja medjuredno oranje. Vreme je i za plavo prskanje kajsije i breskve. Zatim, prekalemljenjivanje i podmladjivanje voćnih sorti. Orezivanje malina i kupina.

APRIL:
U aprilu se sprovode mere zaštite protiv štetočina i bolesti. Vrsi se detaljna obrada zemljista u voćnjacima, matičnjacima, rastilu i semeništima. April je takodje mesec za čisćenje podloga.

MAJ:
U maju i dalje traje obrada zemljišta. Tada je potrebno prorediti plodove voćaka i ukloniti nepotrebne mladare u novijim zasadima. Ovo je i mesec za kalemljenje i čisćenje podloga. A počinje i prva berba jagode, višnje i trešnje.

JUN:
U junu se nadalje sprovodi zaštita voćnjaka od štetočina i bolesti, kao i povrsinska obrada zemljista. Obavlja se zeleno orezivanje mladih bresaka. Jun je mesec kada se bere malina, trešnja, višnja, i rane sorte kruške, jabuke, breskve, kajsije i šIjive.

JUL:
Jul je mesec kada je voćke potrebno zalivati i obaviti zelenu rezidbu. Kod mladih zasada kruske i jabuke izvodi se razvodjenje mladara, prstenovanje i poluprstenovanje. Pripremaju se podloge za kalemljenje i obavlja se kalemljenje podloda. Nastavlja se berba voćaka započeta u junu mesecu. Obavlja se zastita voćnjaka od bolesti i stetoćina kod voća koje će tek kasnije dati plodove. Pripremaju se uslovi za sadnju jagode.

AVGUST:
Poćinje sadnja jagoda i nastavlja se priprema podloga za kalemljenje i izvodi samo kalemljenje voća. Pored plodova koji sazrevaju jos u julu, u drugoj polovini avgusta počinju sazrevati i lešnici. Priprema se i analizira struktura zemljista, za nove sadnice. Zalivanje, zastita od stetočina i obrada zemljista i dalje traju. Kao i razvodjenje mladara.

SEPTEMBAR:
Kalemljenje voćaka trebalo bi zavrsiti u prvoj dekadi septembra. Zatim obaviti osnovno djubrenje voćnjaka i pripremiti zemljiste za podizanje voćnjaka, rastilo i semenište. U septembru počinje berba oraha, kasnih sorti jabuke i kruske, a nastavlja se i berba lešnika.

OKTOBAR:
Berba oraha i zimskih sorti jabuke i kruške se privodi kraju. Obavlja se jesenja obrada zemljista i osnovno djubrenje. Oktobar je vreme za setvu semena u semeništu i pripremu sadnica za vadjenje.

NOVEMBAR:
U novembru se konačno vade podloge i sadnice voćaka. Nakon toga se podižu novi voćnjaci i matičnjaci. Sprovodi se plavo prskanje voćaka i druge mere zastite od stetočina.

DECEMBAR:
Decembar je mesec koji obično ne dozvoljava dalje radove u voćnjaku, mada se u slučaju ekstremno povoljnih uslova može nastaviti sadnja voćaka. U svakom slučaju se vodi briga o plodovima, sadnom materijalu, poljoprivrednim mašinama, alatima i ambalaži. Decembar je verovatno i najpovoljniji mesec za edukaciju voćara kada bi bilo dobro da obnove i unaprede svoje znanje o voćarstvu, sto će svakako dati i pozitivne rezultate.

Izvor:poljoprivrednisavetnik.com

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR