Glas Javnosti

NE DOZVOLITE DA VAM PROĐU ISPOD RADARA: Pet magičnih mesta u Turskoj koja vredi posetiti

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Istanbul je samo početak priče jer prelepa Turska ima mesta koja vas pozivaju da istražite prirodu, hranu, istoriju...

Nekada je bio daleko, ali poslednjih godina, zahvaljujući čestim letovima i brojnim rasprodajama avio karata, nikada bliže. Doduše, svi ovi putevi vode do Istanbula, a ovog puta nameravamo da preskočimo pominjanje najmnogoljudnijeg i najpoznatijeg turskog grada, usmeravajući pažnju na neke druge, manje poznate lokacije, ali takođe vredne posete.

Gaziantep
Ovaj grad gastronomije, titulu koju mu je zvanično dodelio UNESKO, jedna je od najbolje čuvanih tajni Turske. Identitet Gaziantepa je izgrađen na uverenju da je zajednički ručak temelj sreće i povezanosti. Stoga, ako ste gosti, a nova jela stalno pristižu na trpezu, shvatite to kao njihov način izražavanja dobrodošlice.
 

foto:pexels

Obavezno probajte Lahmacun (tanko testo sa mlevenim mesom i povrćem), Icli Kofte (punjene ćufte), iuvalama (jagnjeća supa) i pravi, autentični turski ćevap. Izaberite baklavu od pistacija za desert, a neka vaša poseta ima i kulturni štih. Naime, kalorije možete uspešno sagorevati tako što ćete saznati o brojnim plemenima koja su tu živela još od paleolita, posećujući muzeje mozaika Zeugma i Arheološki muzej.


Bodrum

Ovaj lučki grad na prvi pogled može izgledati kao idealno mesto za izležavanje na plaži, ali pored fensi marina za superbogate, postoji i mnoštvo all-inclusive mesta za porodice sa malim budžetom, kao i popularni klubovi za timski odmori.


foto:pexels

Kada ste ovde, započnite dan tradicionalnim turskim doručkom (masline, feta, jaja, džem, čaj i još mnogo toga) i provedite dan na plaži. Ako uočite prodavca hrane na plaži sa kolicima, ne propustite malo kukuruza u klipu ili dagnje punjene pirinčem. Nakon zalaska sunca, idite u marinu Ialikavak na večeru u jednom od restorana i preskočite desert. Pronađite ga u Bitez Dondurmacisi, nadaleko poznatom po svojim sladoledima.


Kapadokija
Ako želite da se osećate kao da ste u svetu bajki na odmoru, dobra je ideja da se uputite u Kapadokiju. Izuzetno slikovito, ovo je oblast prostranih ravnica, neaktivnih vulkana, surovih planina i drugih prirodnih lepota.


foto:pexels

Ljudi su ovde živeli još od bronzanog doba, pa gde god da se okrenete, nailazite na fascinantne artefakte, kao što su crkve sa freskama u stenama, podzemni gradovi, pećinske kuće i tvrđave. Mesta koja se moraju videti uključuju vizantijski manastir Goreme, bajkovite dimnjake i pećinske crkve u dolini Guludere, drevni podzemni grad Kajmakli i vekovima staro selo Urgup. Obavezno rezervišite vožnju balonom na vrući vazduh i doživite Kapadokiju iz ptičje perspektive!


Bursa

Na samo nekoliko sati vožnje od Istanbula nalazi se Bursa, grad u kojem se nalazi 2.500 metara visoka planina Uludag, koju građani vole da posećuju tokom zime.
 

foto:pexels

Ljubitelji grčke mitologije možda ga znaju kao Olimp, planinu na kojoj su živeli bogovi. Pored 28 kilometara staza različite težine za skijaše i snoubordere, Uludag je poznat po svojim mogućnostima za klizanje na ledu i biciklizam na snegu, veliki izbor hotela, snežne muzičke festivale i obližnje selo Cumalikızık, koje je pod zaštitom Uneska.


Rize

Ovaj primorski grad na Crnom moru poznat je kao mesto gde se uzgajaju čaj, lešnici i citrusi. Posetioce očekuju smaragdno zelene doline, živahni potoci, slikoviti vodopadi, pešačke staze i ukusne šoljice crnog čaja, sve odjednom.
 

foto:pexels

Obavezno posetite farmu čaja dok ste ovde (možda najbolja "bašta čaja" Caieli Haremtepe), svratite u Muzej čaja Caikur da vidite kako lišće postaje topla šolja i probajte mıhlamu (kukuruzno brašno sa sirom), karadeniz pidesi (vrsta turske pice), laz boregi (baklava sa kajmakom) i lokalni kukuruzni hleb.


Ostale opcije dostupne ovde uključuju rafting, jahanje, posmatranje ptica, kampovanje, paraglajding...


Glas javnosti/D06H 

BONUS VIDEO


Gaziantep

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR