Glas Javnosti

ULTIMATUM PRIŠTINE: Ko ima pasoš izdat u Beogradu, imaće osam meseci da ga promeni!

Politika
Autor: Glas javnosti

Zamenik takozvanog "premijera" Besnik Bisljimi izjavio je posle potpisivanja akta o viznoj liberalizaciji da svi oni koji imaju pasoše izdate od strane Beorgada imaju rok od osam meseci da uzmu legalne takozvane "kosovske isprave" kako bi uživali u benefitu današnje odluke.

"Beograd nije na Kosovu. Ko ima pasoš izdat u Beogradu, nadam se da će iskoristiti ovaj period od osam meseci da ga promeni i uzme regularni kosovski pasoš kako bi uživao u ovim novima benefitima, a moja vlada će uraditi sve da ubrza ovaj proces, da do 1. januara svi građani Kosova imaju legalan i validan pasoš" rekao je Bisljimi.

Rekao je da će vizna liberalizacija učvrstiti veze tzv. "Kosova" sa Evropskom unijom.

"Vizna liberalizacija će učvrstiti naše veze sa EU, potvrditi posvećenost EU regionu i povećati poslovne, obrazovne i kulturne prilike za građane Kosova", rekao je on.

Poslanik Evropskog parlamenta i autor Sporazuma o viznoj liberalizaciji, Tajs Rojten rekao je da je Kosovo poslednje u regionu Zapadnog Balkana koje se pridružilo bezviznom režimu.


Na pitanje da li kosovski Srbi koji imaju pasoše koje je izdao Beograd mogu slobodno da putuju sa njima nakon odluke o liberalizaciji viza Rojten je poručio.

"Zakon je jasan – pasoši koje izdaju kosovske vlasti, a oni koji žive u Srbiji već imaju vize. Odluka je vrlo pažljivo sročena. Državljani Kosova sa kosovskim dokumentima moći će slobodno da putuju", rekao je Rojten.


Evropski parlament juče je bez glasanja usvojio sporazum o viznoj liberalizaciji, a vlasnicima pasoša koji izdaju privremene prištinske institucije biće dozvoljeno da putuju u EU bez vize, u periodu do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Vizna liberalizacija će stupiti na snagu kada se uspostavi Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), najkasnije do 1. januara 2024. godine.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR