Glas Javnosti

Povučen Zakon o državljanstvu Srbije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija je kritikovala izmene zakona, smatrajući ih pretnjom po bezbednost u Evropskoj uniji.

Predlog izmena i dopuna Zakona o državljanstvu Srbije, kojima bi se olakšala procedura po kojoj bi strani državljani mogli doći do pasoša Srbije nakon tri godine stalnog boravka, povučen je iz skupštinske procedure, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Predlog zakona je povučen usled potrebe da se obave dodatne konsultacije o pitanjima koja su predmet njegovog uređenja“, navodeno je u odgovoru koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo RSE.

Predlog zakona je povučen iz skupštinske procedure zaključkom koji je Vlada usvojila 12. oktobra. Predložene izmene Vlada je poslanicima na razmatranje uputila 5. maja.


Evropska komisija je kritikovala izmene zakona, smatrajući ih pretnjom po bezbednost u Evropskoj uniji, prenosi FoNet

U godišnjem izveštaju o mehanizmu o suspenziji viza Evropske komisije takođe se potvrđuje da je Vlada Srbije povukla ovaj zakon nakon intervencije iz Brisela.

„Dok EU poštuje suvereno pravo Srbije da odlučuje o svojim politikama državljanstva i naturalizacije, Evropska komisija je izrazila zabrinutost nadležnim organima Srbije u vezi sa mogućim bezbednosnim rizicima za EU u vezi sa brzim sticanjem bezviznog režima za državljane zemalja za koje bi inače bila potrebna viza za EU. Nakon intezivnih kontakta oko ovog pitanja, Vlada Srbije je odlučila da povuče predlog”, navodi se u dokumentu Evropske komisije.


Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Veki u 20.10.2023 22:03:18 h
     0 
Konacno nesto dobro od EU. Ovaj Vucic resio da nas denacionalizuje ne bi li doveo jeftinu radnu snagu i proterao nase gradjane.