Glas Javnosti

Protestna nota se isplatila: Stiglo izvinjenje iz Severne Makedonije

Vesti
Autor: Glas javnosti

Pošta Severne Makedonije izvinila se danas zbog puštanje u upotrebu poštanske marke s mapom Hrvatske u granicama kvinslinaske nacističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) iz Drugog svetskog rata, prenosi portal Plusinfo.

Kako se navodi u saopštenju, zbog predstavljanje pogrešne karte Hrvatske i drugih zemalja u regionu u celosti se povlači koriščenje ove marke koja je bila odštampana u 6.000 primeraka.

“Izvinjavamo se zbog nenamerne greške pogotovo što se promocija edicije poštanskih marki Severne Makedonije u EU poklapa s Danom Evrope. Cilj nam je bio da se ovom poštanskom markom zahvalimo Hrvatskoj što za vreme njenog predsedavanje EU pruža veliku podršku našoj zemlji”, zaključuje se u saopštenju makedonske pošte.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas ambasadoru Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, a čije pominjanje evocira uspomene građana Srbije i srpski narod na najmračniji period u novijoj istoriji.

Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da se njeno štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, saopšteno je iz MSP.

 Podsećamo, Pošta Severne Makedonije je povodom Dana pobede nad fašizmom izdala poštansku marku sa kartom kvislinške Nezavisne Države Hrvatske u proširenim granicama. Ovakav potez Pošte naišao je na negodovanja i osude Srba, kao i dve najveće srpske organizacije u Severnoj Makedoniji, Demokratske Partije Srba u Makedoniji i Srpske Zajednice u Makedoniji.

Na karti koja se nalazi na poštanskoj marki, u okviru NDH nalaze se delovi Srbije i celokupna Republika Srpska, objavljeno je na sajtu srbi.mk.

(Izvor Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR