ПРИВАТНИЦИ ЗАРАЂУЈУ НА СТРАХУ ОД ЗАРАЗЕ: Не бацајте 20.000 на тестове за корону!

corona virus1

Полако - У приватним лабораторијама се појавили папрени тестови на вирус, али стручњаци саветују људе да се не залећу, већ да најпре позову посебан број Министарства здравља 064 8945 235

У Србији досад нису регистровани случајеви коронавируса, међутим, забринутост појединих грађана због ширења ове инфекције Европом искористиле су неке приватне лабораторије у земљи, које су почеле да нуде тестирања на овај вирус по цени од 15.000 до чак 20.000 динара! Ипак, стручњаци упозоравају грађане да нема потребе за тестовима уколико немају симптоме и не долазе из зараженог подручја, али и да су државне институције једине референтне дијагностику ове заразе.


До 1. марта у националној референтној лабораторији Института „Торлак“ тестирано је 36 особа које су боравиле на подручју интензивне трансмисије вируса и имали симптоме инфекције дисајних путева, а узорци свих тестираних особа били су негативни на нови вирус. Међутим, на интернету се могу наћи понуде појединих лабораторија, које нуде чак два теста на коронавирус, један по цени од 15.000, а други по цени од 20.000 динара, а чији резултати се чекају од четири до десет дана.

Епидемиолог Радмило Петровић каже за Курир да не зна порекло ни састав тестова у приватним лабораторијама, као и да би свакако посаветовао свим грађанима, ако сматрају да имају симптоме и ако су забринути, да се јаве државним институцијама. - Колико је мени познато, код нас су Инфективна клиника КЦС и Институт за серуме и вирусологију „Торлак“ једини који могу да ураде тест на коронавирус. Они су једине референтне установе код нас за то. Те тестове ми добијамо од Светске здравствене организације из Женеве или Копенхагена и једино да су ти приватници куповали антигене преко СЗО. Не знам колико су ти тестови у приватним клиникама тачни и добри јер не знам чиме се обавља тестирање и како - казао је Петровић за Курир.


Епидемиолог Предраг Кон из Градског завода за јавно здравље Београд чуо је од грађана који долазе у Завод да у приватним лабораторијама има тестова. - Сада би свако ко је био у Италији или Кини да се тестира на корону. Има приватних предузећа која плаћају својим радницима да буду тестирани и то је изван нашег алгоритма. Наши епидемиолози раде као мрави и буквално са сваким човеком који је позвао број Министарства здравља (064 8945 235), а који је имао неку бригу или недоумицу, попричали смо, дали савете и испратили до га краја. Ако неко има повишену температуру, одмах се заказује преглед где су сви под заштитном опремом и радимо све да смањимо евентуалну трансмисију - каже Кон и додаје: - Ми смо у први редовима одбране, а затим следе инфектолози. Сви улажемо огромне напоре да вирус што касније дође у Србију и сваки дан нам је битан јер с доласком топлог времена вирус губи снагу и могућност преношења.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Бивши египатски председник Хосни Мубарак умро је данас у 91. години након дуге и тешке болести, пренели су медији на арапском језику Ватан.

Национална авио-компанија Ер Србија од данас до краја марта привремено је суспендовала две авиолиније за Италију са аеродрома "Константнин Велики" у Нишу, због појаве корона вируса у тој земљи.

Стефане, јеси ли донео аушвајсе – како наш надређени зове радне дозволе да се крећемо и да будемо кретени у време полицијског сата - питам младог колегу. Донео, одговара.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета