Glas Javnosti

ПРЕСЕДАН ЗБОГ СРПСКОГ АДВОКАТА У САД: Случај Бетани Остин

Vesti
Autor: Serbian Times

Бетани Остин, самохрана мајка троје деце, ухапшена је због кривичног дела коришћења порнографског материјала у сврху освете, за које је запрећено четири године затвора, а српски адвокат Игор Божић, покушава да је одбрани пред Врховним судом у САД.


Игор Божић, рођен у Зеници, у Давидовићима, преживео је рат и избегличку колону, боравио у колективном смештају за избеглице у Сремској Митровици, а данас је адвокат о коме пише Вашингтон пост и чије име уважавају широм Америке. Његова адвокатска канцеларија НАТА (North American Transportation Advocates) покушава да, у случају Бетани Остин, пред Врховним судом САД, докаже невиност самохране мајке троје деце. Важност случаја је што ће, ако у томе успе, држава Илиноис морати да мења Закон, а тај случај ће као преседан ући у америчко правосуђе.

Бетани је ласцивне фотографије свог неверног вереника проследила његовој породици, јер је три месеца пре заказаног венчања претио да ће да откаже свадбу. Фотографије је Бетани добијала на мејл, јер је њен рачунар повезан са рачунаром њеног вереника. Убрзо након тога, пријављена је полицији и ухапшена је. Уследио је судски спор, у коме је Бетани тужена за тежак злочин (felony), прекршај у народу познат као “revenge porn”, илити коришћење порнографског материјала у сврху освете, за који је запрећено четири године затвора.

Одбрана Бетани састојала се у тврдњи да је самохрана мајка у очајању и бранећи свој интегритет учинила ово дело, које се притом не може поредити са онима које је тај закон имао на уму када је писан – на бивше партнере који из освете, злобе или љубоморе јавно емитују, рецимо, порно снимак или фотографије на друштвеним мрежама.

Судија основног суда ослободио је Бетани кривице и рекао да је Закон противуставан и непрецизан. Државни тужилац је реаговао по службеној дужности и послао случај Врховном суду Илиноиса (Supreme Court), који је остао подељен. Петорица су гласала за Бетанину кривицу а двојица против. На крају, пошто нису могли да се сложе, судије су проследиле овај случај Врховном суду Америке, који ће донети коначну одлуку, а у највишим америчким адвокатским и судским круговима покренута је велика расправа о овом случају.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR