Glas Javnosti

Преминуо Хосни Мубарак

Vesti
Autor: Спутник

Бивши египатски председник Хосни Мубарак умро је данас у 91. години након дуге и тешке болести, пренели су медији на арапском језику Ватан.

Пре тога његов адвокат је изјавио да је Мубарак на одељењу хитне помоћи, али да је у добром здравственом стању.

Мубараку је дијагностификован рак желуца 2011. године убрзо након што је поднео оставку на место председника под притиском протеста Арапског пролећа, који су започели у јануару те године. Његово здравље се додатно погоршало када је претрпео срчани удар након што је осуђен за наводно наређивање убиства демонстраната. Ослобођен је од ових оптужби 2017. године.

Мухамед Хосни Мубарак био је египатски политичар, бивши председник Републике Египат од 14. октобра 1981. до 11. фебруара 2011. Био је пилот бомбардера у египатској војсци. После војне каријере постао је потпредседник Египта. 

Као председник Египта Хосни Мубарак био је један од најмоћнијих политичара на Блиском истоку. Моћ коју је имао у самом Египту је свеобухватна, тако да га многи сматрају за диктатора. Познат је по својој неутралној позицији у израелско-арапском сукобу и као општеприхваћени преговарач.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR